Recenta chemare la luptă anti-PSD, lansată de președintele liberal Victor Orban, nu va găsi ecou în rândul unor fruntași PNL gălățeni dintr-un motiv simplu: au interese comune sau care ar putea fi afectate de social-democrați. Se întâmplă inclusiv în cazul deputatului Victor Paul Dobre, renumit în materie de non-combat.
”Trebuie să lăsăm deoparte agendele personale. Nu voi mai accepta ca 75%-80% din partid, care munceşte, să bată pasul pe loc pentru că există 25% din partid care nu munceşte, pentru că altfel înseamnă că toţi cei care muncesc, muncesc degeaba. Nu mai vreau să se facă opoziţie numai la nivel naţional sau unii lideri judeţeni să facă opoziţie, dar numai cu mesaje legate de palierul naţional”, declara duminică Victor Orban, președintele PNL.
Convins că partidul său este pe un trend ascendent, Orban s-a arătat dispus să declanșeze un război total împotriva principalei formațiuni de guvernământ, mai ales că este unul dintre puținii lideri care nu a cochetat vreodată cu social-democrații și care s-a opus ideii de USL.
”Vreau să văd fiecare lider judeţean cum dă cu parul în preşedintele Consiliului Judeţean PSD, în primarul PSD, în prefectul PSD, în toţi şefii de deconcentrate. Cine nu are puterea, să abandoneze de acum, să-l lase pe altul mai puternic şi mai curajos”, a mai spus Orban.
Mulți liberali gălățeni nu vor pune mâna pe niciun par dintr-un motiv simplu: interesele comune cu PSD.
Victor Paul Dobre, de exemplu, nu stă acasă să-și numere pensia lunară de peste 3.000 de lei sau cei 625.000 de lei din cele 11 depozite bancare. Pe lângă truda ce-o depune în Parlament și pentru care încasează lunar aproape 10.000 de lei, mai muncește de prin 1990 și la Camera de Comerț din Galați, unde șef i-a fost PSD-istul Dan Lilion Gogoncea, urmat din 2011 de Ion Mocanu.
Un punct sensibil al familiei Dobre îl reprezintă clădirea din zona cavoului roman. Soarta ei, încă nesigură, este la mâna Consiliului Local, adică a PSD.
Fiul lui Dobre este referent principal la consulatul României din Chicago. Oricât ar fi de bun, și nu ne îndoim că este, postul lui are o problemă: este sensibil la vântul care bate dinspre Ministerul de Externe, adică dinspre șefii PSD.
Iată deci cel puțin trei puncte din agenda personală a deputatului gălățean care ne determină să fim sceptici că va sări cu parul la Dan Nica, Costel Fotea, Ionuț Pucheanu sau orice alt lider social democrat. Să nu uităm că a ajuns secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu iar apogeul carierei sale politice a fost ca ministru delegat pentru Administrație, în primul cabinet condus de Victor Ponta. Sunt pesediști de frunte care nu au avut atâtea beneficii în timpul guvernărilor proprii, cât a avut liberalul Dobre.
În ultimii 22 de ani, a fost prefect, vicepreședinte al Consiliului Județului și deputat (deja la al patrulea mandat) fără să pună parul pe PSD. De ce ar face-o acum?