O treime dintr-o localitate gălățeană este construită într-o zonă de risc la inundații. Localnicii nu primesc autorizații de construire

Distribuie articolul

Localitatea Cuza Vodă din județul Galați are o problemă neașteptată. Localnicii nu mai pot obține autorizații de construire, inclusiv pentru mici modificări ale clădirilor sau pentru realizarea de anexe, după ce gospodăriile în care trăiesc au fost trecute pe o hartă de risc la inundații.

Documentele au fost întocmite de specialiștii de la Compania Națională Apele Române pe care localnicii îi acuză de exces de zel.

Printre clădirile care se află în zona cu risc de inundații sunt școala și grădinița. Aceste imobile nu au fost niciodată inundate, spun autoritățile locale.

„Acesta este hotarul comunei, riscul este acesta. Apa când a venit în 2016, a venit foarte puțin aici, pe margine, numai în zona respectivă de la Primărie și până aproape de curbă a venit mai tare…Zona de aici este băgată, aici a fost doar o singură casă, care a fost mai la vale. La şcoală, la grădinţă, nu a intrat. Nu a fost apă aici, cum să ajungă apa”, s-a întrebat retoric, Dănuț Codrescu, primarul comunei Cuza Vodă.

În ultima perioadă, după ce zvonul s-a răspândit prin sat, primarul a fost nevoit să le spună localnicilor că nu vor fi evacuați din casele lor. În plus, șeful comunei va cere autorităților să revizuiască harta deoarece într-o parte importantă a satului nu se mai pot elibera autorizații de construire.

„Noi nu putem da autorizaţii de construire, nu înseamnă că cetăţenii vor fi evacuaţi sau că satul va fi strămutat. În noua zonă inundabilă sunt incluse imobilele dintr-o treime din comună. Mă nemulţumește harta de risc că nu putem da autorizaţii de construire, ar trebui revizută”, a declarat primarul Dănuț Codrescu.

Deoarece nu mai poate elibera autorizații de construire, Primăria se teme că dezvoltarea satului va fi blocată.

„Locuri de casă s-ar putea da, avem 160 de hectare de vii, dar acolo nu avem niciun fel de utilităţi. Sunt multe impedimente, avem doar drumuri pietruite, atât”, a spus primarul comunei gălățene.

Aproximativ 300 de gospodării din totalul de 1.100 sunt construite în zona inundabilă, așa cum a fost stabilită de reprezentanții Apelor Române. Chiar dacă au aflat că locuințele lor se află pe hărțile de risc, localnicii nu-și fac griji. Ei nu se tem de inundații și nici nu au de gând să-și extindă casele în care locuiesc.

„Când au fost inundații, nu au băgat oamenii în școală, în grădiniță? Deci nu a fost niciodată inundată școala. Niciodată nu am fost inundați. Am auzit că nu avem voie să construim, dar noi avem construcțiile de ani de zile. Extinderi nu mai fac că am îmbătrânit de acum, să facă tineretul”, a explicat unul dintre proprietarii locuințelor trecute în zona inundabilă.

Localitatea Cuza Vodă a fost inundată de două ori, în ultimii cinci ani. Cea mai gravă inundație a avut loc în 2013 când au fost afectate circa 250 de gospodării. Apoi, în 2016, peste 150 de gospodării au fost inundate.


Distribuie articolul

You May Also Like