Data alegerilor stabilită de Curtea Constituțională. Decizia judecătorilor va fi comunicată AICI

Distribuie articolul


Judecătorii Curții Constituționale a României vor anunța pe parcursul zilei cine stabilește data alegerilor locale și parlamentare. Decizia va fi luată în condițiile în care Parlamentul controlat de PSD-ALDE și Pro România a modificat legea și a stabilit că data alegerilor este stabilită prin lege organică și nu prin hotărâre de Guvern. Modificarea a fost atacată la CCR de reprezentanții PNL.


Liberalii au în favoarea lor argumentul potrivit căruia alegerile în ultimii 30 de ani au fost stabilite doar prin hotărâre de Guvern. Ei susțin că modificarea legii este neconstituțională și urmărește doar o țintă electorală. Practic, reprezentanții Guvernului au vorbit despre organizarea alegerilor locale în partea a doua a lunii septembrie, iar alegerile parlamentare ar urmă să aibă loc la termen în prima duminică a lunii decembrie.


Reprezentanții opoziției, în special cei ai PSD, au analizat variantele și se pare că au stabilit că îi dezavantajează.

De aceea, liderii social democrați ar merge pe varianta unui scrutin comun cu alegeri parlamentare și locale la aceeași dată. Ei ar beneficia de eventuala mobilizare a propriilor aleși locali și ar putea obține un scor mai bun decât în cazul alegerilor organizate la date diferite.


Distribuie articolul

You May Also Like