Boschetarii care caută prin containere vor fi cercetați pentru furt

Distribuie articolul

Viitorul pare a fi colorat incert, mai mult spre negru, pentru cei care scotocesc prin tomberoanele din Galați: pot primi trei mese pe zi și cazare gratuită, în penitenciar. Municipalitatea dorește să adopte o nouă ”Strategie de dezvoltare și funcționare a serviciului de salubrizare” și consideră drept ”furt” orice este luat din containere de alte persoane decât angajații Ecosal. Nivelul sancțiunilor pentru alte abateri ajunge până la 2.500 de lei.

Strategia este în dezbatere publică, până pe data de 23 octombrie, putând fi accesată pe pagina de internet a Primăriei Galați sau la centrul de informare din str. Domnească 54.

Conform noului regulament, din momentul în care ajunge la pubele, gunoiul menajer este în proprietatea municipalității care se simte furată dacă din ele dispar niște haine uzate sau PET-uri.

”Preluarea deşeurilor din recipienţii de orice tip, amplasaţi de către administraţia publică locală în punctele de colectare selectivă a deşeurilor menajere şi a deşeurilor de ambalaje generate de populaţie, de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi pentru prestarea activităţii în Municipiul Galaţi, constituie infracţiune de furt şi se sancţionează potrivit legii”, se arată în noul regulament.

Mai există câteva categorii de sancțiuni ce pot merge până la 2.500 de lei: introducerea în recipientele de colectare a deşeurilor din categoria celor cu regim special (periculoase, toxice, explozive), animaliere, provenite din construcţii, din toaletarea pomilor sau curăţarea şi întreţinerea spaţiilor verzi; este interzisă efectuarea de lucrări de construcţii sau de amenajare fără deţinerea unui recipient pentru depozitarea molozului pus la dispoziţie de operatorul licenţiat; sustragerea sau distrugerea recipientele de precolectare sau colectare a deşeurilor.

Regulamentul prevede și tot felul de situații ce au șanse să rămână utopice, după modul în care se desfășoară serviciul public până la această dată. Se dorește colectarea separată pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale; să se atingă, până la data de 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată.

Operatorul ar trebui să urmărească zilnic starea recipienţilor de colectare, cei deterioraţi sau cu o stare de etanşeitate necorespunzătoare fiind retraşi în aceeaşi zi, cel târziu până la ora 15 a zilei fiind înlocuiţi cu recipienţi adecvaţi. Sesizările primite de la cetăţeni sau de la reprezentanţii Primăriei Municipiului Galaţi care efectuează verificarea activităţii de salubrizare vor fi soluţionate în maximum 24 de ore de la primirea de către operator a sesizării.

”În cazul depunerii stratului de zăpadă şi formării gheţii, arterele de circulaţie a mijloacelor de transport în comun, spaţiile destinate traversării pietonale a străzilor, trotuarele din dreptul staţiilor mijloacelor de transport în comun, respectiv refugiile de pietoni ale staţiilor de tramvai, căile de acces la instituţiile publice, şi unităţile de alimentaţie publică trebuie să fie practicabile în termen de maximum 4 ore de la încetarea ninsorii”, se promite în noul regulament.

Încărcarea manuală şi mecanizată, transportul şi depozitarea zăpezii şi a gheţii de pe străzile situate în zona centrală aglomerată şi blocată cu maşini parcate ar trebui să înceapă imediat după terminarea activităţii de deszăpezire, în vederea finalizării în maximum 3 zile sau concomitent cu operaţia de deszăpezire în cazul căderilor masive de zăpadă din zonele unde situaţia o impune.

Cei care au propuneri, sugestii sau opinii le mai pot înainta până marți, 23 octombrie, dată după care se încheie consultarea publică.


Distribuie articolul

You May Also Like