Epidemia de COVID 19 lovește în economia brăileană. O fabrică de confecții cu 476 de angajați și-a închis porțile după ce în interior a apărut un focar al virusului. Cazuri au fost confirmate și într-o unitate mult mai mare (peste 3000 de salariați) care produce componente pentru industria auto. Prefectul județului Brăila a cerut ajutorul Guvernului.
În ultimele două săptămâni s-au înmulțit cazurile de persoane infectate de la fabrica de confecții. În prezent sunt 42 de salariați infectați, iar colegii lor au fost rugați să plece acasă de conducerea instituției și de DSP. Activitatea unității este suspendată pe termen nedeterminat.
La fabrica de componente auto urmează să fie anunțate măsuri cât de curând. În interior lucrează peste 3000 de salariați și încă nu este clar câți dintre ei s-au infectat.
Autoritățile județene au cerut ajutorul Guvernului pentru a găsi soluții pentru oamenii care rămân temporar fără loc de muncă. Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, a anunțat pe Facebook că ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a acceptat să modifice legea astfel încât oamenii care stau voluntar acasă să primească ajutor de la stat.
„Întrucât în acest moment, urmare a deciziei CCR, nu este cert dacă salariații care au primit recomandarea izolării vor primi concediu medical, iar restul salariaților nu beneficiază de șomaj tehnic, conform prevederilor legale în vigoare, i-am comunicat ieri doamnei ministru Violeta Alexandru această situație, solicitându-i sprijinul pentru soluționarea problemei. Doamna ministru a înțeles situația dificilă în care se găsesc atât antreprenorul cât și salariații și am convenit asupra unei propuneri de modificare a OUG nr.30/2020, ordonanță care stabilește măsuri în domeniul protecției sociale în contextul răspândirii SARS-CoV-2. Propunerea de modificare ce urmează a fi înaintată în cel mai scurt timp Guvernului, vizează acordarea indemnizației de șomaj tehnic salariaților angajatorilor a căror activitate este întreruptă sau redusă ca urmare a apariției unui focar SARS-CoV-2 sau ca urmare a izolării ori carantinării personalului. Indemnizația se va acorda pe toată perioada în care activitatea este întreruptă sau redusă”, a scris, pe FB, prefectul județului Brăila.
Modificarea legislativă va fi făcută în regim de urgență.