Aveți grijă unde plecați. Lista țărilor pentru care se impune carantina la sosirea în România

Distribuie articolul

Românii care călătoresc în străinătate în anumite regiuni afectate de pandemia de COVID-19 trebuie să stea în izolare la revenirea în țară. Măsura se aplică și străinilor care vin din acele zone cu excepția celor care stau în țară doar trei zile și au un test Covid făcut cu 48 de ore înainte de călătorie.

Ministerul de Externe român a anunțat că 49 de țări sunt considerate în zona galbenă, ceea ce înseamnă că toate persoanele care vin de acolo în România trebuie să stea în izolare timp de 14 zile. Carantina se instituie la domiciliul persoanei, la o locuință declarată de aceasta sau într-un spațiu desemnat de autorități. Există și excepții.

„Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național. (3) Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică”, scrie în documentul Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Pe lista cu țări din zona de risc sunt și numeroase state îndepărtate, dar care sunt vizitate de români. Astfel, trebuie să stea în izolare timp de 14 zile românii și străinii care vin din Statele Unite ale Americii, Brazilia, Argentina,și Israel. În Europa sunt numeroase țări:  Muntenegru, Cehia, Spania, Belgia, Olanda, Franța, Marea Britanie, Islanda, Luxemburg, Moldova, Slovacia, Danemarca, Ungaria și Ucraina. Pe listă sunt și destinații exotice: Guam, Aruba, Bahamas, Panama, Maldive, Polinezia Franceză, Qatar, Costa Rica și Belize.

Restricțiile intră în vigoare începând de miercuri, 7 octombrie.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea


Distribuie articolul

You May Also Like