”Alo, v-am sunat să vă fur banii!”

Distribuie articolul

Nu este vorba de un telefon de la finanțe ci de o campanie pornită de mediul bancar, după ce s-au înmulțit cazurile de vishing – prescurtare de la ”voice pishing”, termen ce se referă la un tip de fraudă prin telefon.

Banca ING este una dintre primele instituții bancare ce a demarat o campanie de prevenire a clienților cu privire la acest tip de infracțiune.

Vishing-ul este o metodă frauduloasă prin care victima poate fi contactată telefonic de către persoane care pretind a fi din partea autorităților (polițiști, procurori, angajați ai băncii sau ai unor companii IT) și care solicită accesul de la distanță la calculatorul personal sub diferite pretexte inventate. Scopul lor real este de a accesa datele bancare și de a fura banii. infracțiune.

În această situație, reprezentanții băncii dau următoarele sfaturi:

” NU răspunde la apeluri din afara țării, mai ales dacă nu cunoști persoane din țările respective. NU instala aplicații și NU accesa site-uri la indicațiile persoanelor care te contactează telefonic. NU divulga niciun fel de date confidențiale cum ar fi userul și parola Home’Bank, codul de activare, numarul cardului, codul CVV2 sau PIN-ul. NU presupune că persoanele care te contactează sunt de încredere doar pentru că știu câteva informații despre tine, pe care e foarte simplu să le afle de pe rețelele de socializare”, se arată într-un comunicat transmis de ING clienților săi.

Conform reprezentanților bancari, cele mai frecvente scenarii inventate de escroci sunt câștigul neașteptat – o sumă mare de bani, iar pentru a intra în posesia ei trebuie să oferi datele tale confidențiale; calculatorul virusat – din cauza unor viruși din calculatorul tău, a apărut o eroare în sistemul băncii și e nevoie de datele tale pentru a remedia problema; o urgență a băncii – escrocii vor invoca nevoia rapidă de acces la informațiile tale, punând asta pe seama unor proceduri bancare false.

În Galați au existat mai multe fraude făcute prin telefon, unul dintre cazurile celebre fiind cel al lui Florin V. care, în colaborare cu mai mulți deținuți din Penitenciarul Galați, anunța diferite persoane că au câștigat 30.000 de euro dar, pentru a-și ridica premiul, trebuiau să achite o taxă de câteva mii de lei.

Revenind la campania inițiată de ING, titlul ei – ”Alo, v-am sunat să vă fur banii” – este copiat după titlul unui articol publicat în ziarul Libertatea din 12 mai 2018, articol ce tratează pe larg vishingul. Cu ochii pe infracțiunile financiare, reprezentanții mediului bancar se dovedesc toleranți față de micul furt intelectual, atât timp cât îl fac ei.


Distribuie articolul

You May Also Like