A început vaccinarea în centrele AstraZeneca. Ce părere are despre vaccin un expert în sănătate publică

Distribuie articolul


Luni, 15 februarie, a început vaccinarea cu AstraZeneca. Zeci de mii de români sunt programați pentru imunizarea cu vaccinul produs de compania engleză. Printre aceștia sunt și mii de gălățeni așteptați la cele patru centre de vaccinare din județ.


În orașul Galați vaccinarea se face în două centre organizate de autorități la Sala Siderurgistul. Alte două centre sunt deschise la Tecuci și Tg.Bujor. La acest vaccin a doua doză se face peste două luni, precizează autoritățile. De asemenea, vaccinarea cu AstraZeneca a fost recomandată în cazul persoanelor mai tinere întrucât nu există suficiente studii finalizate ca să confirme eficacitatea vaccinului și la bătrâni.
Specialiștii consideră că vaccinul este sigur, în ciuda controverselor apărute în ultima perioadă. Reprezentanții autorităților recomandă vaccinarea, iar expertul în sănătate publică, Razvan Cherecheș, susține că eficacitatea vaccinului AstraZeneca se majorează în perioada cuprinsă între cele două doze și după a doua doză.


„Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul pentru o eficacitate de 59.5%.
Studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare:

  • la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%;
  • după ambele doze, eficacitatea este de 82.4%
  • 100% din persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu au avut simptome severe, nu au avut nevoie de spitalizare și nu au decedat ca urmare a infecției cu COVID19”, este opinia lui Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Aproximativ 20.000 de gălățeni au fost vaccinați anti-Covid. Este vorba despre cadrele medicale care au avut prioritate fiind incluse în prima etapă a vaccinării și despre persoanele incluse în etapa a doua a campaniei. Până în prezent au fost folosite doar vaccinurile Pfizer și Moderna.

Distribuie articolul

You May Also Like