8600 de gălățeni nevoiași vor primi masă caldă cu finanțare europeană

Distribuie articolul

Executivul a emis anul trecut o Ordonanță de Urgență prin care se avea în vedere  sprijinirea persoanelor defavorizate, prin acordarea unor tichete sociale, pe suport electronic, pentru acordarea mesei calde.

 Aceste tichete vor putea fi utilizate de beneficiari exclusiv pentru achitarea meselor calde, la unitățile agreate.

Această inițiativă guvernamentală are finanțarea asigurată doar din fonduri europene nerambursabile iar numărul beneficiarilor la nivel național se ridică la aproximativ 300.000 de persoane. Valoarea nominală a unui tichet este de 180 lei/lună, iar valabilitatea lui este de un an de la data emiterii.

Tichetele respective nu permit eliberarea de numerar.

Categoriile de persoane defavorizate ce pot intra în posesia acestor tichete pentru acordarea de mese calde sunt cele cu venituri la nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (704 lei lunar), și care au împlinit vârsta de 75 de ani.

Cea de-a doua categorie se referă la  persoanele sau familiile fără adăpost, inclusiv cele care au fost evacuate, și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil.

La nivelul județului Galați, sunt puțin peste 8.600 de beneficiari ai acestor tichete.

Dacă la nivelul localităților urbane punerea în vigoare a prevederilor acestei Ordonanțe de Urgență este relativ simplă, în unele localități din mediul rural sunt ceva probleme legate de lipsa unităților agreate. Pentru unele comune s-a luat în calcul apelarea la celelalte localități urbane limitrofe sau chiar rurale acolo unde acea agreere există.

Până în prezent, nu toți beneficiarii și-au ridicat acele tichete, puțin sub 10 la sută dintre cei eligibili fiind încă așteptați să intre în posesia acestora de la primăriile unde au domiciliul. 

În mediul rural, unități agreate sunt în localitățile: Cudalbi, Gănești, Independența, Ivești, Liești, Matca, Nicorești, Pechea, Șendreni, Slobozia Oancea, Suceveni și Tudor Vladimirescu.

Pentru celelalte sunt încă discuții cu agenți economici locali dar și cu cei ce dețin magazine în aceste localități cum ar fi „Profi”, „La doi pași” și altele.

 De asemenea, se mai studiază și varianta implementării unui sistem de catering acolo unde nu sunt alte opțiuni.


Distribuie articolul

You May Also Like