Mașinile înmatriculate în România trebuie să aibă asigurare RCA chiar dacă NU sunt folosite

Distribuie articolul

Mașinile înmatriculate trebuie să aibă asigurare RCA chiar dacă nu sunt folosite și sunt ținute pe proprietăți private, în curți sau garaje. Potrivit portalului avocatnet.ro, decizia care îi vizează pe proprietarii de mașini din România, aparține Curții de Justiție a Uniunii Europene. Altfel spus, cei care nu folosesc mașinile pe drumuri publice și le țin în curte sau în garaj sunt obligați să plătească asigurarea obligatorie.

Judecătorii europeni au explicat că în cazul unui incident în care este implicată și mașină fără asigurare, ținută pe proprietatea privată, proprietarul este responsabil și acestuia i se pot solicita despăgubiri. De asemenea, conform legii din România cei care nu încheie asigurarea RCA, deși sunt obligați, riscă o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și pierderea certificatului de înmatriculare al mașinii.

Există și o variantă care le permite proprietarilor de mașini nefolosite să nu plătească asigurarea obligatorie. Pentru a cere suspendarea plății asigurării RCA, proprietarii trebuie să predea Poliției plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. Dacă mașina este radiată, aceasta poate fi ținută fără probleme pe proprietatea privată.


Distribuie articolul

You May Also Like