Ziua internaţională a studenţilor, sărbătorită astăzi, reaminteşte de tragicul eveniment din 1939, când la Praga, ocupanţii nazişti au reprimat o demonstraţie a studenţilor de la Facultatea de Medicină a Universităţii Caroline. Această zi marchează moartea a opt studenţi şi a unui profesor, iar peste 1.200 de studenţi au fost trimişi în lagăre de concentrare, unde aproximativ 20 nu au supravieţuit.
Instituirea acestei zile a fost făcută oficial în 1941 de către Consiliul Internaţional al Studenţilor, iar în prezent, este sărbătorită mai ales în ţări precum Grecia, Republica Cehă şi Slovacia. În 1989, această zi a devenit un punct de pornire al manifestaţiilor anticomuniste din Praga, marcând începutul „Revoluţiei de catifea” din Cehoslovacia.
17 noiembrie, declarată „Ziua luptei pentru libertate şi democraţie” în Republica Cehă şi Slovacia, aduce aminte de importanţa mişcării studenţilor în promovarea cetăţeniei active împotriva regimurilor autoritare.
Pe site-ul său, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) subliniază importanţa acestei zile, menționând că în ţară vor fi organizate diferite manifestaţii de către organizaţiile studenţeşti, pentru a reaminti lupta pentru drepturile studenţilor.