Vinul românesc primește ”o gură de oxigen”

Distribuie articolul

Guvernul a stabilit modul de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2019-2023.

Astfel, prin completarea Hotărârii Guvernului nr. 868/2018 se stabilește cadrul juridic de instituire a trei măsuri temporare pentru exercițiul financiar 2021 și anume:
distilarea vinului în situații de criză, ajutor pentru depozitarea vinului în situații de criză, recoltarea înainte de coacere.

Aceste măsuri se aplică în vederea atenuării situației de criză din sectorul vitivinicol provocată de pandemia generată de COVID-19.
Totodată, adoptarea acestor măsuri permite reducerea stocurilor de vin în exces pe piața națională, reducerea producției de struguri și acordarea unui ajutor pentru depozitarea unei părți din cantitățile de vin care nu sunt comercializate.

Măsurile vin în sprijinul producătorilor vitivinicoli care se confruntă cu dificultăți financiare și cu probleme de flux de numerar, ca urmare a unor măsuri instituite pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Finanțarea acestor măsuri temporare se asigură din Fondul european de garantare agricolă (FEGA), în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019 – 2023 și se încadrează în cuantumul total alocat României de 45,844 milioane euro alocat în anul 2021 României.

Potrivit inițiatorilor, prin instituirea acestor măsuri se urmărește accelerarea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile acordate sectorului vitivinicol din FEGA, în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023, pentru exercițiul financiar 2021.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns