Viața pe muchia țarcului PSD

Distribuie articolul

E nouă dimineața și un șarpe lung, din fier albastru, înconjoară un perimetru de trei-patru hectare, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, în centrul orașului Galați. E gardul jandarmeriei.

12 guri de intrare stau bine păzite de tineri cu veste roșii sau activiști cu o bulină, tot roșie, în piept: ”PSD – Dan Nica – 11 mai”. Bulina sau colantul dreptunghiular cu același mesaj reprezintă biletul de acces. Nu le ai, nu intri la miting.
Cale de un kilometru, bulevardul George Coșbuc din vecinătate este complet blocat, timp de șase ore, la cererea autorității locale conduse de primarul PSD, Ionuț Pucheanu. Zeci de autocare și microbuze venite din județ și din împrejurimi își deșartă aici conținutul: simpatizanții aduși la miting.

Coboară în liniște, unii cu pancarte, alții cu steaguri sau pur și simplu cu mâinile în buzunare. Merg spre poarta de acces al cărei număr le este deja scris în piept, pe colantul PSD.

În interiorul țarcului, lângă opt toalete ecologice, două stive de materiale electorale. Cine intră sau iese din WC dă cu ochii diret în pancartele cu ”Dan Nica – România merită mai mult respect!”. De împărțirea lor se ocupă city managerul Galațiului, Marius Humelnicu. La vederea camerei foto, fostul fotbalist probează o vuvuzelă. Asistența e cu gura la urechi: știe șeful să facă atmosferă, știu și subordonații să râdă.

E ora zece și, încet-încet, țarcul înghite sută după sută de oameni, mie după mie. Peste drum, pe treptele Tribunalului Galați, s-au strâns deja câteva zeci de contestatari. Agită steaguri ale UE, aleRomâniei, cătușe de carton, mesaje anti – PSD, anti – Dragnea, anti – Dan Nica, blochează repede trecerea de pietoni și tot sensul de mers spre centrul orașului. În câteva minute, pe stradă nu se mai învârte nicio roată, cale de jumătate de kilometru.

E ora 11 și țarcul a înghițit deja 7-8.000 de oameni. Ar avea loc și de două ori mai mulți, dar ăștia sunt toți. Începe mitingul.

”România merită mai mult”, spune Dan Nica, candidat la alegerile europarlamentare. Flutură pancartele cu PSD Galați, Umbrărești, Șendreni. Se agită steaguri și stegulețe cu tricolorul. Nimic UE.

Peste drum, contra-manifestația s-a umflat la câteva sute de participanți. Mașinile se strecoară cu greu, dinspre scenă nu răzbate nimic, nu se aude nici măcar cine vorbește. Doar zgomotul de sirenă scos de megafoanele îndreptate spre ei de social-democrați.

Zeci de mâini ridică în aer hârtii cu ”Nimic”. ”Fără hoți în România și în Europa”. Pe lângă tricolor, flutură și steagul UE.
”România merită mai mult”, le strigă simpatizanților premierul Viorica Dăncilă. Vântură pancartele cu Dan Nica, cu PSD Târgu – Bujor, Pechea, Liești. Se agită steaguri și stegulețe cu tricolorul. Nimic UE.

Peste drum, contestatarii numără deja peste cinci sute. ”Justiție independentă!”, ”Nu fiți slugi la infractori!”, tremură steagurile, huiduie piepturile.
”România merită mai mult”, spune Rovana Plumb, candidat la europarlamentare. ”România merită mai mult”, întărește Carmen Avram, aspirant la fotoliul de parlamentar european. Vântură pancartele cu PSD Bălășești, Piscu, Tecuci, flutură tricolorul.

La o sută de metri de scenă, protestatarii au ajuns deja la 7-800. ”Nu vreau să trăiesc în țara corupției și a hoției”, ”Nimic – zero poduri peste Dunăre”. Vuvuzelele acoperă huiduielile.
”România merită mai mult”, strigă Liviu Dragnea. Flutură pancartele cu PSD Drăgănești, Jorăști și Buciumeni (la ultimele două apare și un PNL tăiat, semn că social – democrații au preluat noi membri de nădejde de la actualii dușmani). Râd pesediștii pe scenă. Râde și deputatul Nicolae Bacalbașa, venit la eveniment într-un halat alb, din bumbac, în genul celor pe care îl poartă medicii sau bolnavii prin spitale. Râde o fetiță blondă, în fața scenei, râde și agită un steguleț PSD. E doar unul din zecile de copii aduși la eveniment. Râde Olguța Vasilescu. În urmă cu doi ani cerea, din postura de ministru, amendarea părinților care își aduc copii la miting. Între 5.000 și 10.000 de lei, conform legii. Acum râde.

”La naiba, PSDragnea, Galațiul nu te vrea”, ”PSD = sărăcie”, ”Dragnea la pușcărie”. Peste drum, s-a strâns aproape o mie de protestatari. Flutură, urlă, huiduie.
În mai puțin de o oră, mitingul se încheie. Simpatizanții sunt dirijați spre autobuze, intrările ce dădeau spre Tribunal au fost blocate cu garduri și jandarmi. Mai toți cei care ies își dezlipesc sau ascund însemnele electorale. Șepci sau tricouri nu au mai primit, ca în alți ani. Câțiva au purtat tricouri albe cu ”România merită mai mult”. Atât.

Un grup de vreo sută de pesediști trece printre protestatari. Trei-patru nu și-au dezlipit colantul din piept, doi au și pancarte cu Dan Nica în mână. Sunt huiduiți, numiți slugi, stropiți cu apă sau se aruncă înspre ei cu hârtie igienică ori bancnote de unu și cinci lei. ”Nu îi loviți”, strigă la megafon un protestatar. Trec, cei mai mulți cu capetele în pământ. Nu sunt loviți. Nimeni nu ridică banii de jos.
Nu se știe de ce (ar fi arătat șoferul un semn obscen), un autoturism de teren verde e încercuit, se dau cu palmele și picioarele în el. ”L-au prins pe Dragnea”, strigă cineva. Mulțimea se bulucește. Pumni și picioare. Nu e Dragnea.
Strigătele și huiduielile continuă încă vreo oră după ce mitingul a luat sfârșit. ”Să mergem la Prefectură!”, spune nu se știe cine. Mulțimea îl urmează.
După ora 14, totul revine la normal.

Angajații de la salubritate curățaseră deja lună platoul Casei de Cultură.
În apropiere, în Parcul Viva, o mireasă pozează. Râde și se lasă fotografiată. Cea mai frumoasă zi din viața ei abia a început.


Distribuie articolul

You May Also Like