Perinița electorală liberală

Distribuie articolul

E ora prânzului și sute de membri ori simpatizanți PNL se îndreaptă spre Sala Sporturilor. Se opresc preț de câteva clipe sau de o țigară la intrare, se salută și se pupă cordial pe obraz: țoc- țoc (în realitate, fără zgomot, genul de sărut mimat, onomatopeea fiind introdusă de autor doar pentru un minuscul efect artistic).

Două dubițe cu jandarmi și o mașină de poliție stau în zonă mai mult pentru că așa cere protocolul. Nu sunt așteptate incidente. Într-o laterală, lângă forțele de ordine, doi bătrâni discută. Unul dintre ei e Toader Cristea, liderul Alianței Pensionarilor, vestit prin 2006 – 2007 pentru îmbrâncelile pe care le făcea cu jandarmii în fața Prefecturii Galați, pentru drepturile celor în vârstă.

Acum stă liniștit, cu o sacoșă mare la picioare. Trebuie musai să ajungă în piață, să ia niște ulei. Dar nu se grăbește.
Spre 12.30, un grup de tineri desfășoară pe platou un steag UE imens și mesaje pro-europene. Sunt cei de la ”Resist”. Nu se știe ce vor. Alexandru Șerban, președintele filialei municipale PNL Galați și candidat la europarlamentare merge la ei, cu sticle cu apă. Tinerii primesc. Deschid PET-urile și beau.

După un sfert de oră, Toader Cristea termină discuția despre ulei și cumpărăturile din piață. Se ridică și ocolește dubița jandarmilor. Scoate o portavoce din sacoșă. Tovarășul său îl urmează.

Pe platou curg liberalii. Se îmbățișează, se pupă. Mai arată un sacou de firmă, mai o poșetă bună, un pantof ori o cămașă cu sigla brodată pe piept. Câteva doamne au venit coafate. Unele excesiv.

”Peneleu’, când câștigă, să dea printre primele legi una pentru diaspora, să voteze diaspora. Nu mai câștigă ăștia în veci, cu oile lor, dacă se dă legea cu diaspora”, spune unul.

Se aprobă zgomotos, se strâng mâini, se sărută obraji.
Apare Raluca Turcan, sacou alb, bluză cu imprimeu gri, panataloni negri, pantofi cu toc.

”Jos peneleu’. Vrem două familii, stânga-dreapta, fără coaliții, fără Udrea, fără Buldogu’. Au furat, în frunte cu Iohannis”, strigă la portavoce Cristea.

Știe bine cum e cu coalițiile, a făcut atâtea între alianța lui și PSD. Și nu aruncă vorbe în vânt. Cunoaște cum e și cu acuzațiile de hoție, el însuși având dosar penal pentru că ar fi delapidat 20.000 de lei din banii asociației.

Raluca primește flori și se pupă cu liberalii.
”Uniți, putem, să-nvingem un sistem!”, strigă tinerii de la ”Resist”.
Raluca merge, cu florile în brațe, și se pupă cu rezistenții.
Vine Ludovic Orban.
”Du-te cu Iohannis de mână, în Germania!”, îi spune Toader, Orban flutură din mână, trece liniștit pe lângă el, se oprește pe platou, strângeri de mâini, pupături, merge la cei de la ”Resist”, strângeri de mâini, îmbrățișări.
”Justiție, nu corupție!”, strigă rezistenții.

”Tăriceanu este singurul liberal adevărat”, strigă Toader.

Politicienii termină de strâns mâinile pe esplanadă, primesc pâine și sare la intrarea în arenă și se trezesc în fața a aproape două mii de oameni, într-o sală arhiplină, în care mulți stau și în picioare.
Bătrânul Toader își bagă portavocea în sacoșă, își ia tovarășul pensionar și pornesc spre piață.

În arenă, încep discursurile. Deschide balul președintele organizației județene a PNL, senatorul George Stângă:

”Vrem să transmite un mesaj foarte clar: Partidul Național Liberal va câștiga alegerile europarlamentare”.

În spate, Orban își scutură singur niște scame de pe sacou. În față, mulțimea aplaudă frenetic. ”O să vă spun și de ce”, continuă Stângă mesajul de învingător:

”Echipa Partidului Național Liberal e primită cu entuziasm pentru că prezentăm credibilitate, pentru că am pus cetățenii în primul rând”.

Urale, aplauze, Stângă se întoarce spre locul lui, pe drum îmbrățișări și pupături cu președintele Ludovic Orban, cu candidații la europarlamentare Rareș Bogdan și Siegfried Murașan, cu fostul ministru Violeta Alexandru, cu Raluca Turcan.

”Vrem simplificarea procedurilor de achiziții în domeniul fondurilor europene”, cere Paul Cristea, vicepreședinte național al Ligii Aleșilor Locali, primarul comunei Șendreni.

”Vreau să trăiesc demn, la mine acasă. Partidul Social Democrat trebie să plece”, spune omul de afaceri Lucian Costin, președintele PNL Tecuci.

La sfârșitul discursului, fiecare se întoarce, în urale, și se îmbrățișează sau pupă, pe rând, cu președintele Ludovic Orban, cu candidații la europarlamentare Rareș Bogdan și Siegfried Murașan, cu fostul ministru Violeta Alexandru, cu Raluca Turcan ori cu George Stângă.

În sală lumea e relaxată, o doamnă se descalță de pantofii roșii, cu toc. Se simte bine, ca acasă.

”Hristos a înviat și Dumnezeu să ne ajute să învingem ciuma roșie care bântuie România”, spune creștinește Nelu Costea, primarul liberal al comunei Matca.

”Vrem simplificarea din temelii a ghidurilor de finanțare din fonduri europene”, continuă el.

În prezidiu, Rareș Bogdan e concentrat. Butonează telefonul.

”Sunt sigur că, împreună, învingem PSD la Galați”, spune Alexandru Șeban, liderul municipalei liberale gălățene. ”Avem în listă cinci dintre cei mai importanți și influenți europarlamentari actuali”, mai spune Șerban.

La finalul discursurilor, amândoi se întorc spre locurile lor într-o mare de îmbrățișări și pupături.
Știind că-i vine rândul, deputatul Victor Paul Dobre era deja la microfon cu jumătate de minut înainte să-i fie rostit numele.

”Avem nevoie de sprijinul Uniunii Europene. Noi reprezentăm calea europeană”, spune Dobre.

În prezidiu, Rareș Bogdan e concentrat. Butonează telefonul.
Dobre se întoarce, pupături rare, din doi în trei, cei mai mulți se bagă doar la strângeri de mâini, deputatul se retrage în colțul în care a fost exilat, alături de Mircea Nicu Toader.

”Vom reprezenta cu cinste Galațiul în Parlamentul European”, spune Siegfried Mureșan.

La întoarcere, îmbrățișări și pupături.
Vorbește Raluca Turcan. Prima care spune ceva și despre referendumul convocat de Iohannis în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Se întoarce în prezidiu, îmbrățișări, pupături cu Orban, Rareș (lasă telefonul când e de pupat), Siegfried, Violeta, Stângă. Doar o ușoară atingere pe mână cu Onuț Atanasiu.

Urmează Rareș Bogdan: ”Vom învinge!”. Liviu Orban ”PNL va câștiga și în județul Galați”. Pupături Orban cu Rareș, Rareș cu Siegfried, Violeta cu Orban, Rareș cu Stângă, toată lumea cu toată lumea.
Confetti!
La ieșire, zeci de poze cu sute de simpatizanți. Îndeosebi cu Rareș, dar și cu Orban, Raluca, Siegfried ori Stângă. Și îmbrățișări și pupături. Rareș cu toată lumea, Orban cu toată lumea, Raluca cu toată lumea, Stângă cu toată lumea.

Și sentimentul că iubirea e în aer, e de ajuns să întinzi doar un obraz că-n el se vor opri buzele lui Rareș, Orban, Siegfried sau Raluca.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns