Vești proaste. Varianta indiană a virusului a ajuns în Europa și este deosebit de contagioasă

Distribuie articolul


Varianta indiană a virusului SARS CoV 2 i-a alertat pe cercetătorii din întreaga lume. Are două mutații și pare a fi mult mai contagioasă decât altele, provocând o criză de proporții în India. Varianta indiană a fost depistată deja în două țări europene.


Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România spune că mutațiile pot crește pericolul, atât prin majorarea contagiozității virusului, cât și prin scăderea eficienței vaccinurilor.


„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.


Coordonatorul campaniei de vaccinare din România susține că noua tulpină se poate modifica și mai tare, astfel încât vaccinarea reprezintă singura opțiune a populației.


„Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic. Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles”, a precizat Valeriu Gheorghiță.


Tulpina indiană a ajuns deja în Europa. Zilele trecute, aceasta a fost descoperită în Elveția și Grecia.


Distribuie articolul

You May Also Like