Veste bună pentru șomeri: se majorează indemnizația de șomaj

Distribuie articolul

Conform unei propuneri legislative, votată în Parlament, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an vor putea beneficia de o indemnizaţie de şomaj mai mare.

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se va majora şi va ajunge la valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data stabilirii acestuia. Legea nr. 76/2002 stabileşte că valoarea indemnizaţiei de şomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR.

Având în vedere că valoarea ISR este de 525,5 lei, asta înseamnă că persoanele menţionate anterior pot beneficia de un ajutor de şomaj de 395 de lei. După ce noua propunerea legislativă devine literă de lege, o persoană care a cotizat cel puţin un an la bugetul de stat va putea să obţină o indemnizaţie de şomaj cu 130,5 lei mai mare, în condițiile valorii actuale a ISR, de 525,5 lei.

Pentru a beneficia de şomaj, persoana respectivă trebuie neapărat să se înregistreze la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă în raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Asta pentru că, cel care a rămas şomer, nu are automat dreptul la indemnizaţia de şomaj. Potrivit inițiatorilor, măsură este cu atât mai necesară acum cu cât pandemia de coronavirus a lăsat multe persoane fără loc de muncă, iar reangajarea acestora, în situaţia dată, durează foarte mult sau nu are loc.


Distribuie articolul

You May Also Like