Va fi grevă la Palatul de Justiție: grefierii anunță proteste pe termen nelimitat

Distribuie articolul

Grefierii și personalul auxiliar din instanţe intră de marţi, 30 mai, în grevă pe termen nelimitat. Potrivit unui comunicat de presă al sindicatului IUS-LEX, angajații instanțelor vor întrerupe activitățile zilnic, în intervalul orar 11.00-13.00. În această perioadă nu se va lucra cu publicul și vor fi asigurate doar urgențele – cazurile cu arestări, reţineri, diverse ordonanţe etc.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de prevederile proiectului legii salarizării. Grefierii spun că în forma legii aflată acum în Parlament salariile lor vor fi micșorate.

„Considerăm important de menţionat aspectul că dacă proiectul de lege ar fi aplicat în forma propusă şi înregistrată la Senatul României, categoria profesională a grefierilor şi a celuilalt personal auxiliar de specialitate şi conex ar avea salariile diminuate semnificativ. Salarizarea propusă grefierilor, pentru anul 2022, este în cel mai bun caz la acelaşi nivel cu cel actual, ceea ce va conduce la scăderea salariilor actuale începând cu data de 1.01.2018. Totodată grefierii au preluat în ultimii ani şi continuă să preia atribuţii transferate de la magistraţi, rolul, importanţa şi răspunderea muncii crescând în mod corelativ. Dacă în anii 200, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent procentul este de 25-30%”, se plâng grefierii.

De asemenea, oamenii sunt nemulțumiți de condițiile de muncă, de  diferențele salariale între funcţiile de conducere şi cer plata orelor suplimentare. Protestul care va începe marți va afecta Tribunalul Galaţi, Judecătoriile din Galaţi, Lieşti, Tecuci, Tg. Bujor şi, parţial, angajaţii Curţii de Apel Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns