UPDATE: Aproape o mie de salariați ArcelorMittal au protestat în curtea combinatului

Distribuie articolul

UPDATE:

Oamenii au huiduit, au fluierat și au scandat împotriva conducerii unității. Nu au fost incidente iar reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au încercat să-i convingă pe oameni să renunțe la proteste.

„ArcelorMittal Galați își menține angajamentul de a îmbunătăți situația socială a angajaților dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuțiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, susținuți de compania-mamă prin investiții fără precedent, atât în oameni cât și în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun și aproape de o revenire, mulțumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toții. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creștere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflației de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% – pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea și înțelepciunea colegilor noștri, care înțeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situației nu poate aduce mai multe resurse pentru creșterea salariilor și că asemenea situații trebuie abordate prin măsuri legale”, a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

Negocierile vor continua până pe 26 ianuarie. Dacă părțile nu se vor înțelege, la combinat va fi declarat conflictul de interese.

 

–––––

Situația la ArcelorMittal Galați este foarte tensionată. Angajații combinatului vorbesc despre un protest care ar putea izbucni pe parcursul zilei de luni, 22 ianuarie. Mai mulți fluturași care au circulat zilele trecute pe platforma siderurgică anunțau un protest în fața sediului administrativ la ora 11.00. De asemenea, surse din interior spun că muncitorii care au ieșit din tura de noapte vor să se strângă în fața sediului administrativ și să blocheze porțile combinatului, astfel încât la ora 14.00 să nu se poată face schimbul de tură.

Salariații ArcelorMittal sunt nemulțumiți de oferta salarială a administrației. Negocierile pentru contractul colectiv de muncă pe 2018 au intrat în impas, din cauza divergenței de opinii dintre patronat și sindicate la capitolul salarial. În timp ce reprezentanții muncitorilor cer majorarea lefurilor cu 21%, creșterea unor sporuri și a valorii tichetelor de masă, dar și promovări pentru membrii de sindicat, negociatorii administrației ArcelorMittal au avansat o ofertă ce presupune creșterea salariilor cu aproximativ 4%, precum și majorarea primelor cu 40 de lei fiecare.

Săptămâna trecută, tensiunile mocnite au explodat. Sute de muncitori s-au adunat în fața clădirii administrative la ieșirile din ture și au protestat. Revolta angajaților din combinat s-a soldat cu geamuri sparte, huiduieli și cu forțarea intrării în Turn, protestatarii fiind nemulțumiți că șefii de la ArcelorMittal îi ignoră.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns