Protestele din spitale s-au încheiat. Iată ce au obținut sindicaliștii în urma negocierilor cu Guvernul

Distribuie articolul

Protestele din lumea sanitară s-au încheiat. Marți, la București, liderii Sindicatelor Sanitas și Solidaritatea Sanitară au semnat un acord cu reprezentanții Guvernului Dăncilă. Foarte pe scurt, în urma negocierilor părțile au decis că transformarea legii salarizării, fără a modifica însă plafonarea sporurilor la 30%, este cea mai bună soluție. De asemenea, guvernanții au acceptat să acorde sume compensatorii pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018, suma compensatorie urmând să acopere integral diferenţa. Nu în cele din urmă vor fi echivalate funcţiile de moaşe şi surori medicale cu funcţia de asistent medical și va fi exclus sporul de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%.

„Acordul în şapte puncte prevede:

– acordarea unei sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018, suma compensatorie urmând să acopere integral diferenţa.

– păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

– crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor şi stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

– excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017.

– reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

– reformularea modalităţii de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma iniţială a Legii 153/2017.

– echivalarea funcţiilor de moaşe şi surori medicale cu funcţia de asistent medical. Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.” (sursa: digi24.ro)

Deoarece punctele enumerate rezolvă în mare parte doleanțele angajaților din spitale, sindicaliștii au anunțat că renunță la greva generală de vineri și la celelalte forme de protest programate în perioada următoare.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns