Undă verde pentru Damen să preia conducerea Șantierului Naval Mangalia

Distribuie articolul

O decizie guvernamentală luată în ședința de marți deschide calea olandezilor de la Damen să se instaleze în fruntea Șantierului Naval Mangalia, chiar dacă nu sunt acționari majoritari.

”Ordonanța de Urgență completează un vid legislativ. Lacuna privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar. Actul normativ era necesar pentru situațiile viitoare în care se va dovedi necesară transformarea a participațiilor minoritare deținute în prezent de către statul român la unii agenți economici în participații majoritare la aceiași agenți economici, pentru protejarea unor interese naționale cu caracter strategic, de natură economică sau socială”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Economiei.

În primăvară, statul român a renunțat să-și exercite dreptul de preempțiune asupra celor 51% scoase la vânzare de coreeni de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering. A acceptat ca șantierul să fie preluată de olandezii de la Damen Shypyards Group, cu condiția ca ulterior aceștia să ofere gratuit 2% din pachetul de acțiuni către statul român, acționar minoritar cu 49%.

Statul a intervenit practic în pline negocieri dintre Damen și coreeni, care anunțaseră deja că se înțeleseseră să cumpere acțiunile pentru 26 de milioane de dolari.

 

Tranzacția nu a mai fost finalizată după ce în ianuarie, Guvernul a anunțat că vrea să-și exercite dreptul de preempțiune, fapt ce a suspendat tranzacția și a blocat activitatea șantierului.


Distribuie articolul

You May Also Like