Un spital abandonat a dat o gaură de 300.000 de euro în bugetul CJ Galați

Distribuie articolul

Închis în urmă cu mai bine de 15 ani, spitalul din Nicorești consumă în continuare, an de an, resurse din bugetul Consiliului Județului Galați. Explicația: clădirea aflată într-o avansată stare de degradare are permanent asigurată pază, iar aceasta ne-a costat deja aproximativ 300.000 de euro. Până se va găsi o soluție, gaura din buget va continua să se adâncească.

Inaugurată pe 10 mai 1892, clădirea a fost ridicată din iniţiativa marelui filantrop Anton Cincu, cu sprijinul Casei Regale a României. Vorbim de un adevărat palat cu o suprafață de o mie de metri pătrați, în care au funcționat, în timpul celor două războaie mondiale, unităţi medicale strategice.

Ghinionul clădirii începe în 2001, când un ordin al Ministerului Sănătăţii condus de Daniela Bartoş (PSD) închidea o sută de spitale din România. Printre ele, și cel din Nicoreşti, intrat din 2007 în stare de conservare. Cât s-a conservat se poate vedea cu ochiul liber, cert e că de la bugetul județean s-au achitat anual bani pentru pază iar suma adunată este deja una considerabilă.

”Am plătit 300.000 de euro până acum numai salariile paznicilor. Clădirea este într-o stare jalnică, nu mai poate fi folosită, reabilitată. În urmă cu mai mulți ani am inițiat un proiect, voiam să fac împreună cu primarul din Nicorești un centru pentru bătrâni dar domnul președinte PSD al Consiliului Județului din acea vreme s-a opus vehement, spunând că are el grijă. Rog să se facă o evaluare, să se vadă dacă merită un morman de gunoi să-l păzim și plătim în continuare”, a cerut în ultima ședință a CJ consilierul județean Viorel Cristovici (PNL).

Costel Fotea, președintele CJ Galați, s-a arătat dispus să sprijine orice proiect ar conduce la reabilitarea clădirii.

”Eu sunt de acord ca dvs să veniți cu un investitor și un proiect viabil, votăm și facem ce propuneți acolo, un centru pentru bătrâni. Dar dacă nu asigurăm pază și se întâmplă mai știu eu ce nenorocire, trebuie să vedem problema și din punctul ăsta de vedere, cine răspunde dacă se fură de acolo? Pe mine m-ați convins, aduceți investitorul, suntem de acord”, a declarat Fotea.

Rămâne de văzut în ce măsură va mai fi acum vreun investitor interesat și dacă palatul va mai apuca și zile mai bune sau se va transforma într-un morman de moloz.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns