VIDEO/ Apa a acoperit faleza Dunării din Galați. Prognozele hidrologilor pentru zona Galați-Brăila nu sunt foarte optimiste!

Distribuie articolul

Apele au acoperit aproape toată faleza inferioară a Dunării la Galați. Deși autoritățile au construit bariere din saci cu nisip, apa a ajuns pe aleea pietonală. Luni dimineață(2 aprilie) au mai putut fi folosite doar câteva porțiuni ale falezei inferioare, acolo unde malul înalt a reușit să oprească apa. Terasele de pe faleza inferioară au fost inundate, la fel și punțile care fac legătura cu restaurantele plutitoare. Probleme sunt și în șantierul naval Damen. Ca să nu inunde halele și unitățile de producție, muncitorii au format praguri cu saci.

Vestea bună este că, luni dimineață, nivelul apei nu a mai crescut și a rămas la 617 cm, cu 17centimetri peste nivelul de inundație. În plus, hidrologii spun că în următoarele zile nivelul va fi în scădere iar apele se vor retrage ușor de pe faleză. Totuși, experții recomandă atenție deoarece săptămâna viitoare este posibil să apară noi creșteri de debite pe Dunăre și pe afluenți.

Și la Brăila apele și-au mai domolit creșterea. Luni, nivelul Dunării este la 639 de centimetri, în creștere cu 1 centimetru față de ziua precedentă. Practic, fluviul mai are 21 de centimetri până la cota de pericol iar autoritățile sunt în stare de alertă. În județ și în Insula Mare a Brăilei există o rețea de diguri care este verificată în permanență de angajații Societății de Gospodărirea Apelor. Chiar dacă au apărut câteva infiltrații, digurile rezistă, spun autoritățile.

În municipiul Brăila singura zona de risc este la fosta gară fluvială. Acolo nu există dig de protecție iar apele ar putea inunda câteva sedii, depozite și un imobil cu chiriași ai Primăriei. Dacă apele vor ajunge peste mal, oamenii vor fi evacuați iar accesul în zonă va fi restricționat. De asemenea, ca măsură de siguranță gurile de canalizare au fost astupate cu pământ pentru a nu permite apelor Dunării să intre în rețeaua urbană.


Distribuie articolul

You May Also Like