Un fermier acuză autoritățile că și-au prins urechile într-un posibil focar de pestă porcină din orașul Galați

Distribuie articolul

Pesta porcină africană și-a făcut buletin de Galați. A fost zărită în Bădălan, într-o gospodărie cu 19 porci. Câteva animale, mai slabe de înger, au murit când au văzut virusul la poartă. Celelalte au fost omorâte de „trupele de mascați” de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați. Problema este că autoritățile s-au mișcat încet, în reluare și pe loc, așa cum susține proprietarul animalelor trecute la cele veșnice.

Virusul s-a instalat într-o gospodărie cu 19 porci din Bădălan. Așa cum se întâmplă pe aceste meleaguri, autoritățile nu s-au grăbit să informeze populația prin intermediul presei. Mai grav este că, potrivit fermierului gălățean, nici nu s-au grăbit să acționeze la fața locului. Proprietarul a anunțat că sunt probleme încă de marți, iar Comitetul pentru Situații de Urgență s-a reunit duminică. Între timp, șapte porci au murit de boală, iar ceilalți i-au zâmbit unui veterinar venit să le ia analize. În plus, două echipe de veterinari au apărut noaptea (vineri și sâmbătă) ca să îngroape porcii morți ceea ce l-a făcut pe proprietar să se întrebe ce au autoritățile de ascuns. De râsul lumii, prima dată veterinarii au venit nepregătiți și au fost nevoiți să sape o groapă cu câteva lopeți.

„Marți i-am anunțat că am porci bolnavi. A venit un veterinar, a constatat, miercuri a făcut un tratament, joi le-a luat probe de sânge. Vineri a murit primul porc, i-am anunțat din nou, au venit la mine tot vineri, pe la ora 10 noaptea. Nu erau pregătiți cu utilaje, au săpat groapa singuri, noaptea. Apoi, sâmbătă au murit încă șase porci, au venit tot la 10 noaptea, dar de data asta erau pregătiți. În final, de abia duminică au eutanasiat toți porcii, preventiv, nu mi-au spus mare lucru, să vedem dacă îmi dau despăgubiri”, a declarat fermierul Laurențiu Cojan.

Din înaltul birourilor, situația se vede diferit. Cică autoritățile au intervenit în funcție de evoluția din teren.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit astăzi și a aprobat Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană, ca urmare a suspicionării apariției focarului la o gospodărie situată în extravilanul municipiului Galați, conform buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași. Ferma avea 19 porci, iar pe 31 august, în urma decesului unui exemplar, proprietarul a sesizat medicul veterinar. Până la primirea buletinului de analiză (în seara zilei de 1 septembrie), au mai decedat 6 exemplare. Conform legii, astăzi s-a decis uciderea preventivă a celorlalte 12 animale din exploatație”, a anunțat Prefectura Galați, prin intermediul unui comunicat de presă.

Halal intervenție, hahal comitet de urgență!


Distribuie articolul

You May Also Like