Un consilier local avertizează: Primăria Galați rămâne fără bani de salarii

Distribuie articolul

Un consilier local din opoziție vine cu o veste proastă: bugetul de salarii de la Primăria Galați s-a cam golit. Cică funcționarii și ceilalți angajați vor rămâne în fluturașul gol (fluturașul de salarii) în a doua parte a lunii viitoare. Ar putea fi afectați sute sau chiar mii de salariați dacă edilii nu găsesc rapid soluții.

Consilierul local aducător de vești proaste este liberalul Onuț Atanasiu. El a făcut calcule și a aflat că salariile de la Primărie sunt în pericol deoarece instituția are deficit bugetar. „Anul trecut Primăria Galați a ieșit pe plus cu 3 milioane de lei, excedent bugetar. Anul acesta deficitul bugetar real este de 25 de milioane de lei. Spun real pentru că am scos din calcul salariile profesorilor care anul trecut au fost plătite de Primărie. Dacă nu vin niște bani de la Guvern, din împrumut sau de la o returnare de fonduri europene, la sfârșitul lunii noiembrie nu vor fi bani de salarii. Au fost angajați prea mulți la Primărie, este vorba despre lipitorii de afișe care nu fac nimic, dar primesc salarii de la buget exact cât primesc și cei care muncesc în instituție”, a declarat consilierul Onuț Atanasiu.

Liberalul a făcut numeroase calcule pornind de la datele obținute de la Primărie și a aflat care sunt instituțiile în pericol să rămână fără bani de salarii.

„Probleme cu salariile sunt la Primărie, Ecosal, posibil și la Poliția Locală. În noiembrie și în decembrie nu vor avea bani, dar probabil vor găsi soluții, se pot face împrumuturi, rectificare bugetară. Sau vor face ceea ce au mai făcut, adică vor lua bani de la dezvoltare și îi vor trece la funcționare. Cei de la Primărie mai așteaptă și banii de la Guvern, dar este puțin probabil să vină. Reforma fiscală a lovit toate primăriile, toată țara este în situația Primăriei Galați, deci este greu de crezut că vor veni bani de la Guvern”, a precizat consilierul local PNL, Onuț Atanasiu.

Conform cifrelor prezentate de consilierul Atanasiu, veniturile  obținute de Primăria Galați în perioada ianuarie-septembrie 2017 sunt de 460 milioane de lei, iar un an mai târziu acestea au scăzut până la 411 milioane de lei. Cheltuielile, însă, au crescut: în primele nouă luni ale anului trecut, Primăria a cheltuit 292 de milioane de lei, iar în 2018 s-a ajuns la 357 de milioane de lei. S-a ajuns în această situație deși taxele și impozitele au fost majorate în 2018. Totuși, au crescut foarte mult salariile. Cheltuielile cu salariile de bază din Primăria Galați au crescut în primele nouă luni comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2017 de la 20 de milioane de lei, la 27 de milioane de lei. Creșteri au fost și la instituțiile subordonate. La Evidența Populației, bugetul de salarii a crescut de la 2,3 milioane de lei până la 2,8 milioane lei, iar la Poliția Locală a urcat de la 12,3 milioane lei la 16 milioane de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like