Ultraj la epoleți

Distribuie articolul

Îngrijorător! Numărul agresiunilor îndreptate împotriva oamenilor în uniforme a crescut în ultimii ani, la Galați. Dacă acum ceva timp în urmă, ultrajul era ”pasăre rară”, în ultimii 2-3 ani, cazurile de violență verbală și/sau fizică la adresa polițiștilor și jandarmilor s-au înmulțit.

Cele mai multe violențe împotriva oamenilor care sunt învestiți cu autoritate de stat se înregistrează în rândul polițiștilor. Statisticile Inspectoratului de Poliție al județului Galați arată că, în 2016 și 2017, s-au înregistrat 17 cazuri de ultraj îndreptate împotriva unor agenți sau ofițeri de poliție. Evoluția acestor fapte este diferită pe ani. În 2016, spre exemplu, s-au comis 10 infracțiuni de ultraj, 3 în municipiul Galați și cele mai multe, 7 la număr, în mediul rural sau în celelalte orașe. Anul acesta, pe total, în cele 10 luni scurse, s-au înregistrat 7 cazuri de ultraj, însă, de data aceasta, 5 au avut loc în municipiul Galați, iar celelalte 2 în restul județului.

”Dacă vorbim de cifre, nu se poate spune că numărul faptelor de ultraj a crescut prea mult, de la 3 la 5, dar în procente, se poate spune că numărul acestor infracțiuni aproape s-a dublat. Din fericire, nu am avut colegi decedați sau care să fi suferit vătămări corporale grave. În toate cazurile de ultraj din ultimii doi ani cel puțin, autorii au fost arestați și, în cazurile deja soluționate în instanță, condamnați”, a declarat șeful Poliției Municipiului Galați, Marius Dobrea.

Nici jandarmii nu au fost feriți de violențe. Numărul faptelor de ultraj îndreptate împotriva lucrătorilor din Jandarmeria Galați a fost însă mult mai mic decât în cazul Poliției.

”În 2016 și 2017 am înregistrat două cazuri de ultraj. Anul trecut, la Tecuci, iar anul acesta în Galați. A fost vorba doar despre violențe verbale la adresa jandarmilor. Nu am avut colegi răniți ca urmare a producerii acestor infracțiuni”, a declarat șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Galați, colonelul Dănuț Vasilică.

În momentul de față, Ministerul Afacerilor Interne are în dezbatere publică un proiect de modificare a legislației în vigoare pentru întărirea autorității polițistului, dar și a capacității sale de reacție și intervenție în cazul tulburării liniștii și ordinii publice.


Distribuie articolul

You May Also Like