Tratamente stomatologice gratuite pentru gălățenii săraci

Distribuie articolul

După aproape doi ani de la inițierea proiectului, 40 de gălățeni au putut beneficia astăzi de asistență stomatologică gratuită. Ar putea fi vorba doar de un prim lot de norocoși, existând promisiunea că va exista finanțare în viitor, astfel încât un număr cât mai mare de cazuri sociale să beneficieze de sprijin.

În aprilie 2017 autoritățile locale gălățene anunțau că din iunie, acel an, se va înființa un Centru de Medicină Dentară Socială, realizat de Primăria municipiului Galați în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie de la Universitatea ”Dunărea de Jos”.

”Acum doi ani de zile am plecat în acest proiect dar, din păcate, la fel ca toate lucrurile din România, durează fantastic de mult până reușim să le punem pe picioare: a trebuit să refacem asocierea dintre Universitate și Primărie, a durat extrem de mult, după care a mai trecut o perioadă până când am putut aloca banii necesari pentru acestă activitate să demareze. În momentul de față funcționează. Nu e prevăzută o sumă minimă, va fi stabilită în funcție de nevoile oamenilor ce trebuie îngrijiți. Am luat în calcul câteva mii de oameni care vor trece pragul acestei clinici, e greu de estimat acum efortul Primăriei”, a declarat astăzi primarul Ionuț Pucheanu.

Beneficiari vor fi în primul rând bătrânii extrem de săraci. Cei 40 de pacienți programați astăzi la consultații și tratamente stomatologice gratuite sunt de la Centrul social pentru persoane vârstnice ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.

”Cadrele didactice și studenții vor lucra în cadrul programului de învățământ, rezidenții la fel, nu este nimeni plătit pentru serviciile depuse. Banii care vin de la Primărie vin exclusiv pentru procurarea materialelor dentare. Se vor face și tratamente, și lucrări dentare, dar nu implanturi de lux ci lucrări protetice: proteze fixe sau mobile, punți. Avem foarte mulți bătrâni care nu mai au niciun dinte în gură”, susține dr. Aurel Nechita, decanul Facultății de Medicină și Farmacie.

Conform acestuia, asistența medicală va fi asigurată de peste 40 de cadre didactice de la Secția de Stomatologie, de studenții din ultimii doi ani, respectiv V și VI, și de 20 de rezidenți în medicină dentară.

Partea de utilaje, respectiv 17 kit-uri medicale complete în valoare de 120.000 de euro, a fost pusă la dispoziție de către Universitate, urmând ca partea de consumabile medicale să fie susținută de către Primăria Municipiului Galați, ce a plătit deja 100.000 de lei în acest sens.

Beneficieri vor fi oamenii sărmani, selectați și trimiși de Serviciul de Asistență Socială al Primăriei Galați.

Centrul de Medicină Dentară Socială se află pe strada Eroilor, în incinta fostei Policlinici, iar accesul se face din strada Nicolae Bălcescu.


Distribuie articolul

You May Also Like