Tichetele de vacanță, un vis frumos dar greu de realizat!

Distribuie articolul

Pentru că tot a venit vacanța pentru cei mai mulți dintre profesori din învățământul preuniversitar, subiectul cel mai arzător este, evident, cel legat de acordarea tichetelor de vacanță! În ciuda faptului că guvernanții au publicat în Monitorul Oficial Ordonanța care modifică vechea legislație referitoare la acordarea de tichete de vacanță, profesorii se încăpățânează să rămână sceptici. Le lipsește, cel mai probabil, încrederea în factorii decidenți.

Iată un punct de vedere interesant, formulat de un profesor din Măcin:

„Dacă acordarea acestor vouchere, pentru bugetari, rămâne exclusiv în responsabilitatea primăriilor (așa rezultă din expresia „în limita resurselor bugetare”), fără a le fi dirijate sumele necesare de la bugetul de stat (prin rectificare bugetară), atunci sindicatele au obligația morală de a refuza această procedură stabilită cf. oug 46/30 iunie 2017, din următorul motiv: se induce pur și simplu o DISCRIMINARE ticăloasă între bugetarii care au norocul/șansa să lucreze într-o unitate școlară situată pe teritoriul unei primării care își poate permite acordarea din bugetul local a acestor vouchere și cei care nu această șansă și sunt convins și mă tem că procentul celor din urmă este mai mare! Aici se va vedea spiritul de solidaritate la nivelul central al sindicatelor. Pentru a scurta, în concluzie, fie evităm să picăm în plasa egoismului local – adică ne bucurăm doar cei care primim – fie primim toți bugetarii acest voucher, de la bugetul central, de stat, ori nu primim niciunul dacă guvernul minte populist (și) pe această temă!”.

Până atunci, toate sindicatele din sistemul preuniversitar au trimis către structurile lor din școli adrese prin care le cer liderilor să solicite, la rândul lor, directorilor să facă toate demersurile necesare astfel încât să aibă bugetele necesare acordării acestor tichete. A făcut acest lucru și cel mai mare sindicat din județul Galați.

„După cum, desigur, cunoașteți, prin Ordonanţă de urgenţă nr. 46/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, s-a reglementat acordarea, începând cu data de 1 iulie 2017, a unei singure indemnizaţii/prime de vacanţă, sub formă de VOUCHERE, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinaţie – art. I pct. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 46/2017. În aceste condiții, vă rugăm să solicitați, în regim de urgență, autorităților locale finanțarea corespunzătoare în vederea acordării voucherelor de vacanță salariaților din unitate. Vă rugăm să aveți în vedere și faptul că voucherele de vacanță de acordă de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau, în absența acestora, cu reprezentanții salariaților – art. I pct. 1 alin. (24) din O.U.G. nr. 46/2017”, se arată în adresa semnată de președintele SIP Galați, Lidia Antoniu.

Rămâne de văzut dacă toată această poveste cu vouchere de vacanță se va dovedi a fi doar un vis frumos!

 


Distribuie articolul

You May Also Like