Taxa de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie va pune presiune pe buzunarele cetățenilor

Distribuie articolul

Operatorii din domeniul energetic ar putea achita, începând din acest an, taxa de 2% pe cifra de afaceri către Autoritatea Națională de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE), conform OUG 114, intrată în vigoare pe 28 decembrie 2018.

În aceasta, se menţionează că agenții economici aflaţi în sfera de licenţiere ANRE, pentru obiectul de licenţiere energie electrică, energie termică şi energie termică în cogenerare cu energia electrică, plătesc o contribuţie de 2% din cifra de afaceri ce face obiectul licenţei acordate. Această contribuţie se va plăti către ANRE.

Reacţiile din mediul politic nu au întârziat să apară. George Stângă, senator PNL, crede că taxa este o altă găselniţă a Guvernului de a mai obţine nişte bani, punând presiune pe buzunarele cetăţenilor.

„La ora actuală, în domeniul energiei electrice din România, activează cinci mari companii, toate având capital majoritar privat, statul român detinând pachete minoritare. La o scurtă analiză a datelor din 2017, ale acestor societăţi, rezultă că suma pe care acestea ar trebui să o achite aproape echivalează cu tot profitul înregistrat în decursul unui an. Contribuţia stipulată în OUG 114/2018, de 2%, va exercita o presiune masivă asupra preţurilor. Este lesne de înţeles că va afecta fiecare actant, dar mai ales pe consumatorii finali, cu precădere pe cetăţenii de rând. Toate aceste costuri suplimentare se vor regăsi în facturile emise către ei”, a declarat acesta.

Parlamentarul gălăţean este de părere că libera concurenţă din domeniul energetic ar trebui să prevaleze monopolurilor de stat, astfel încât, şi investitorul, si întreprinzătorul să fie acceptați ca un pilon în lipsa căruia economia nu ar putea functiona.


Distribuie articolul

You May Also Like