Suntem norocoși: avem gropi, avem cu ce ne lăuda!

Distribuie articolul

În anii de școală profesorii de geografie ne spuneau că avem o țară frumoasă, cu un relief pitoresc și complex.

Când am crescut mare și am țâșnit  prima dată de acasă să colind țara, m-am convins: țara noastră chiar are toate formele de relief: munţi, dealuri, râuri, cascade, trecători, canioane. Când am luat permisul de șoferiță am mai descoperit o formă de relief care nu era trecută în manualul de geografie: groapa. Sau gropile, că sunt multe și de multe feluri.
Avem gropi  pe drumuri de țară, gropi urbane, gropi de drumuri naționale, gropi de drumuri județene, uneori avem și gropi de autostrăzi.

Fiecare zonă a țării are gropile ei. La noi, în județul Galați, gropile sunt unice: cele mai multe, cele mai largi, cele mai adânci și cele mai scumpe.

Dacă mă rezum doar la municipiul Tecuci avem:

  1. Groapa botezată „ciupitura în asfalt” . De regulă sunt inofensive, apar în preajma peticelor peticite pe străduțe nu foarte circulate sau în zone interblocuri. Oricum ar fi, atacă liniștea locuitorilor când le e lumea mai dragă. Eu le consider vinovate din cauza scăderii natalității.

  2. Groapa „rotundă” cu margini rotunjite. Face parte din categoria gropilor veterane, vechi și foarte vechi, gropi uitate de administrație. O astfel de veterană se află la rondul intersecției străzilor Gheorghe Lazăr cu Matei Basarab (la „Trei chiloți”). Zilele trecute pe strada Matei Basarab s-au realizat, cu mare trombă niște peticiri, de-a lungul și de-a latul străzii, dar nu-mi pot explica cum de nu au astupat excavația de vreo 30-40 cm adâncime cu diametrul de 1 metru. Posibil să fi fost lăsată acolo cu intenție pentru că e traseul pe care îl folosesc ca să evit traficul din zona centrală.

  3. Groapa „sărită”. Sunt „fantomele” aparent astupate cu pietriș. La ploi puternice le simți din plin, după ce șuvoaiele de apă le spală bine. Periculoasă, dacă te sperii de ea. Nu frîna, dacă ai viteză. Treci, este mai periculos să frînezi în pietrişul aparţinător gropii că ori rămâi acolo, ori împroști pietriș în capul nefericiților trecători.

  4. Gropile „şanţ centrale”. Periculoase. Intră roata în ele şi la ieşire izbeşte în jantă. La o groapă din asta am îndoit aşa de tare janta VW-ului că nu mi-a ajuns leafa pe o lună să mi-o așeze la loc. De la șocul cu pupatul gropii am rămas și cu o scârțâitură de nu-i mai dau de cap. O așa groapă era la semaforul de la Cina, pe strada Ghe. Petrașcu. Nu știu dacă mai e, că m-am speriat așa tare încât am decis să ocolesc zona pentru totdeauna.

  5. Gropile „şanţ de exterior”. Cele mai periculoase, chiar fatale. Apucă roata dreaptă şi, dacă este obţinută prin erodarea terasamentului, aruncă maşina spre şant. Răsturnarea laterală în şanţ este una dintre cele mai bune opţiuni. La noi, un astfel de „peisaj” abundă pe strada Ana Ipătescu. Mai era și Tudor Pamfile dar au peticit-o acum două săptămâni. Între timp, au fost două ploi puternice. După alte 2-3 ploi, strada Tudor Pamfile își va reveni la forma inițială, de groapă tip „șanț de exterior”. Sau de „interior”.

  6. Gropile „perene” sau cele denumite popular „umplute cu apă”. Sînt de colecţie și apar după fiecare ploaie. Se mai numesc şi „Surprize, surprize”. Sunt acele gropi generoase care te ajută să găsești  acasă frigiderul plin din partea pietonilor. Sunt prezente pe str.  Cuza Vodă, pe Transilvaniei,  pe T. Pamfile, pe M. Basarab, pe 1 Decembrie 1918, pe Ștefan cel Mare, pe Anton Cincu, ……peste tot. Plouă? Stai acasă dacă ești șofer. N-ai pe unde să ocolești și sunt atât de multe că nu le poți ține minte pe toate.

La noi, prostia, incapacitatea și gropile trăiesc ca în sânul lui Adam. Regește.  Singurii câștigați din prezența gropilor sunt:

  1. Cei care le cultivă cu atâta grijă. Ei sunt cei care se roagă în fiecare sezon să nu dispară gropile pentru că Doamne ferește! se duc pe apa sâmbetei o grămadă de bani numai buni de intrat în buzunarele administratorilor de drumuri, de primării dar și în buzunărelul simplului lucrător de mătură și lopată. Cât timp există „minim 10%” în România, vom avea gropi cu nemiluita!

  2. A doua categorie care are nevoie de asemenea gropi o formează mecanicii de service auto. Direcțiile mașinilor trebuiesc revizuite periodic, piesele, mai ales cele de import, costă bani serioși și sunt înlocuite. Uneori plătești la câte un service banii pentru piesă originală și primești la schimb o „făcătură” care arde buzunarele.

  3. Ultima categorie, și asta extrem de profitabilă, este cea comercianților de piese de schimb. Care abundă, ca și cârciumile, pe toate străzile.

Așadar, cred că v-am lămurit de ce vom avea întotdeauna gropi în România, în Galați și desigur și în Tecuci. Gropile sunt o industrie din care profită mulți! La urma urmei ce ne-am face dacă ar dispărea gropile din România?? Am deveni anonimi în Europa. Cel puțin așa suntem cunoscuți ca „România-țara cu șosele în gropi” (am scris bine, nu vă dați coate)

Partea bună este că prin grija Statului Român, gropile ne țin treji. Dacă am avea numai drumuri coală de hârtie, am zburda pe șoselei nu am vedea peisajul.  Dar gropile ne mențin atenți în trafic că tot timpul trebuie să ocolești ba o groapă ba un crater ba un șanț. Și tot gropile ne țin legați de Dumnezeu: toți șoferii au rugăciuni pe buze în trafic: „Pfuu, Doamne, ce groapă! Bine că am văzut-o! Mulțumesc Doamne, că-mi făceam mașina praf”.

Azi ,spre exemplu,  mi-am dus copilul la scăldat. A vrut bălăceală, l-am dus. De la pod la intrare în cartier Bălcescu și până la ieșire din oraș, am zis în gând toate rugăciunile și m-am întrebat: „Doamne, oare scap? Doamne, apără-mă că nu vreau să-mi găsesc sfârșitul pe drumul ăsta!”. Și Dumezeu mi-a răspuns: „Cu 20 km/oră cum mergi, nu mori. Dar nu depăși viteza că nu mai răspund!”. Și îi spun și eu. „Bine Doamne, dar toți mergem cu 20-30 că altfel nu se poate, dar când eu am groapă, ăla care vine are groapă și la mijloc între gropile noastre noastre …. mai e o groapă, ce facem? Ne ciocnim?”. Nu mi-a mai răspuns și mi-am dat seama că nici măcar Dumnezeu nu mai are replici la așa drumuri.

Așa că, vorba cuiva: „Bucurați-vă de ceea ce Statul vă pune la dispoziție gratis: gropi”.

Și nu uitați niciodată când băgați cheia în contact:

La noi sunt codri vechi de brad
Și câmpuri de mătase
Dar drumurile sunt un iad
Cu gropi periculoase.


Distribuie articolul

You May Also Like