Studențiii și persoanele cu dizabilități, puși pe lista austerității

Distribuie articolul

Limitarea numărului de călătorii gratuite cu trenul și chiar neachitarea burselor, pe perioada vacanțelor, plus diminuarea drepturilor persoanelor cu handicap sunt doar câteva dintre măsurile de austeritate pe care ar putea să le ia Guvernul PSD în viitorul apropiat.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că trebuie să facă rost, până la sfârșitul anului, de 7 miliarde de lei, motiv pentru care va prezenta azi colegilor din guvern un plan de austeritate. În acest sens, conform Radio Europa Liberă, ar dori impozitarea cu 30% a pensiilor care depășeșsc 10.000 de lei/ lunar, dar vizează și cele mai sărace categorii.

„Studenții vor mai avea dreptul la doar 12 călătorii gratuite cu trenul pe an, iar vârsta celui care beneficiază de această facilitate nu trebuie să fie mai mare de 26 de ani. Gata cu plimbatul gratuit pe calea ferată”, ar fi spus Teodorovici, conform REL.

Nici bursele nu vor mai fi achitate pe perioada vacanțelor, decât dacă studentul demonstrează că muncește undeva, fie și cu program redus.

O altă categorie vizată de măsurile de austeritate este cea a persoanelor cu dizabilități.

„Intenția lui Teodorovici este ca persoanele cu dizabilități să nu mai primească și ajutorul de handicap, și banii pentru hrană. Sunt două sume, vrea să mărească ajutorul de handicap dacă se renunță la partea a doua. Sunt discuții în acest sens, dar sunt probleme și cu banii pentru primării. La rectificare, primarii așteaptă mai mulți bani pentru a acoperi aceste cheltuieli sociale, iar la buget nu sunt bani. De la ministerul de Finanțe li s-a transmis că vor primi bani, dar trebuie să se descurce cu sumele care vin până la sfârșitul anului. Fiecare se gospodărește cum știe”, susțin sursele PSD citate de REL.

Conform acestora, nu este exclus ca în perioada următoare să se recurgă și la concedieri sau restructurări.


Distribuie articolul

You May Also Like