Stomatologii și dermatologii ar putea participa la campania de vaccinare

Distribuie articolul


Farmaciști ba, stomatologi da. Autoritățile au anunțat că că ar putea apela la medicii stomatologi pentru campania de vaccinare. La farmaciști, însă, este mai complicat, deoarece trebuie schimbată legea pentru a le permite acestora să administreze tratamente.


Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat că este nevoie de personal pentru centrele de vaccinare. Ca urmare, mai multe categorii de medici ar putea fi atrase în cadrul campaniei de vaccinare. Gheorghiță s-a referit la medicii stomatologi și la medicii dermatologi care ar putea participa la vaccinare. Farmaciștii, însă, nu pot fi folosiți deoarece nu le permite legislația.


„Cu medicii stomatologi, medicii dermatologi, da, este o opțiune pe care și Suedia, de pildă a adoptat-o. Problema resursei umane este peste tot. În condițiile acestea de pandemie o mare parte a resursei umane este implicată în îngrijirea acestor pacienți. Problema colegilor din rețeaua farmaceutică este legată de avizul de liberă practică. În România cadrul legal actual prevede că farmacistul nu are drept de a administra un tratament, sigur că acest lucru s-ar putea reglementa, nu ar fi neapărat o barieră. Dar credem că vom reuși să suplinim deficitul de resursă umană prin apelarea la celelalte categorii de medici și asistenți medicali”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.


Autoritățile intenționează să deschidă sute de centre de vaccinare în întreaga țară pentru a imuniza persoanele incluse în etapele II și III de vaccinare.

Doar pentru vaccinul AstraZeneca în Galați vor fi deschise patru centre de vaccinare.

Foto: Amp. dw. com


Distribuie articolul

You May Also Like