Spitalul regional Brăila – Galați, peste opt ani

Distribuie articolul

La zece ani de la prima promisiune și doi de la aprobarea de către Guvern, spitalul regional Galați – Brăila primește un nou termen estimativ: opt ani, până la finalizare. Pare un termen optimist, din moment ce nu se știe când vor începe lucrările.

Într-o postare pe Facebook, fostul comisar european Corina Crețu avansează data de 2027 drept termen de încheiere a lucrărilor.

„Am sperat să le inaugurăm (spitalele regionale, n.r.) până la încheierea mandatului meu de Comisar European, fiind – pentru mine – o prioritate în toate discuțiile pe care le-am avut cu experții europeni, fie ei de la Banca Europeană de Investiții (care a și realizat studiile de fezabilitate), fie de la Comisia Europeană. Din păcate, după ce inițial s-a spus că ele vor fi finalizate în 2020, apoi în 2023, aud acum de anul 2027… Sentimentul că aceste proiecte de interes național au fost sabotate, amânate, doar pentru a dovedi că România nu are un Comisar „patriot” este tot mai puternic”, se lamentează în spațiul public Corina Crețu, în prezent europarlamentar din partea Pro România.

Replica nu s-a lăsat așteptată, venind de la fosta sa colegă social-democrată, actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea.

„Lucrurile au mers în ritmul pe care dânsa îl știe foarte bine și pe care l-am stabilit de comun acord. Amânarea nu este neapărat o noutate. Amânarea finalizării poate voia să spună, pentru că noi am spus încă de la finalizarea primului studiu de fezabilitate, că experții dau ca dată finală 2024. De aceea s-a cerut împărţirea în două etape a acestor construcţii, astfel încât în a doua etapă banii să vină mai mulţi şi cu o contribuţie din partea UE mai mare. Dânsa ştie toate aceste lucruri. Între 2024 și 2027 este un interval de timp în care aceste spitale vor fi finalizate conform experților europeni, lucru pe care l-am spus”, a spus Pintea într-o intervenție la Digi24.

În urmă cu aproape doi ani, pe data de 1 noiembrie 2017, guvernul PSD (condus pe atunci de Mihai Tudose) adopta un memorandum prin care s-a stabilit „demararea  procedurilor necesare pentru construirea a cinci spitale regionale în Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov.”

De atunci și până azi nu s-a mai întâmplat nimic.

”Într-o interpelare adresată Sorinei Pintea, ministrul Sănătății, am solicitat un punct de vedere cu privire la nerealizarea spitalelor regionale promise în urmă cu doi ani. I-am cerut ministrului Sănătății să specifice dacă are în vedere construirea unui spital regional în zona Galați – Brăila, valoarea proiectului, sursa de finanțare și data de finalizare a acestuia”, susține senatorul liberal George Stângă.

Răspunsul: nimic concret. Un nimic cu termen de execuție tot mai îndepărtat.


Distribuie articolul

You May Also Like