Specialiștii avertizează asupra testelor COVID: multe oferă în mod eronat rezultate negative

Distribuie articolul


Specialiștii au ajuns la concluzia că numeroase teste COVID nu oferă rezultate precise. De multe ori este vorba despre rezultate care în mod fals indică faptul că persoana nu este infectată. Explicațiile au legătură cu calitatea testelor și cu modul de recoltare.


Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că în ultima vreme a crescut rata de rezultate fals negative la testele rapide antigen.


„Într-adevăr, în ultima perioadă, noi nu am făcut această evaluare de eficiență și de rată de pozitivare, dar vom completa aceste date și pentru valul 4, pentru varianta Delta, dar din studii preliminare într-adevăr rata de fals negativ, adică rezultate fals negative pentru testele antigen, pare a fi ceva mai mare comparativ cu ce se întâmplă la testele PCR”, a declarat Valeriu Gheorghiță.


Explicația are legătură cu calitatea testelor.


„Singura explicație pe care o avem este foarte probabil că au intrat în uz teste antigen rapide care nu au suficientă validare din punct de vedere al sensibilității și al specificității metodei folosite. Trebuie să avem grijă la tipul de teste care se folosește, pentru că este singura explicație logică pe care o avem de ce la acest moment avem mai multe teste antigen care dau mai frecvent rezultate fals negative”, a spus Gheorghiță.


De asemenea, este posibil ca tehnica recoltării să nu fie respectată pas cu pas de oameni și astfel rezultatele să nu fie corecte.


„O altă explicații este legată de tehnica recoltării. Dacă nu se recoltează corect, evident probabilitatea de a avea un rezultat eronat este mai mare. Sau dacă persoana este asimptomatică iarăși testele rapide antigen au o sensibilitate ușor mai redusă pentru că perioada în care ele sunt frecvent pozitive sunt în faza mare de multiplicare a virusului, când în general persoana are și simptome”, a concluzionat medicul Valeriu Gheorghiță.

Foto: Fanatik. ro


Distribuie articolul

You May Also Like