Poliția Locală, cu ochii pe școli  

Distribuie articolul

25 de unități de învățământ de pe raza municipiului Galați se află până la finele lunii aprilie în atenția polițiștilor locali de la ordine publică, în cadrul Planului de măsuri „Siguranța în școli – 2018”. De menționat că, până la sfârșitul lunii august, în cadrul acestui plan de măsuri polițiștii locali acționează pentru a menține un climat de ordine și siguranță publică în rândul elevilor și a personalului didactic și nedidactic în zona adiacentă instituțiilor școlare.

Astfel, pe toată perioada derulării Planului de măsuri „Siguranța în școli – 2018” polițiștii locali din cadrul celor cinci secții de ordine publică vor avea în vedere: absenteismul de la orele de curs (se vor avea în vedere locurile și mediile frecventate de elevi, cum ar fi: parcuri, scările blocurilor învecinate unităților școlare, baruri, săli de jocuri, cafenele, etc.); depistarea elevilor care încalcă normele legale referitoare la fumat (legea nr. 349/2002, modificată și completată prin legea nr. 15/2016); depistarea elevilor care tulbură liniștea locatarilor din apropierea unităților școlare, aspecte privind curățenia localității; depistarea persoanelor care oferă spre vânzare substanțe interzise (etnobotanice) și chiar a consumatorilor din rândul elevilor; identificarea persoanelor predispuse la acostări de persoane, deposedarea prin violență a elevilor de diverse bunuri; identificarea societăților comerciale din zona unităților de învățământ care vând elevilor produse interzise la consum (țigări, băuturi alcoolice, materiale pornografice etc.).

Referitor la absenteismul în școli, reamintim că șefii Secțiilor de Poliție Locală Galați au fost împuterniciți de Primarul Municipiului, să constate contravenții și să aplice amenzi contravenționale, conform prevederilor art. 360, din legea nr. 1/2011, a Educației Naționale.

Până la această dată, situații care intră sub incidența legii nr. 1/2011, au fost semnalate la patru unități de învățământ (Școlile Gimnaziale nr: 15, 17, 5, 22). 62 de elevi care înregistrau un număr important de sancțiuni au intrat în atenția polițiștilor locali. Oamenii legii au adus la cunoștința părinților sau reprezentanților legali ai elevilor, numărul de absențe cu care sunt înregistrați aceștia, prevederile legii nr.1/2011 și obligațiile părinților/tutorilor. În toate situațiile au fost întocmite procese verbale prin care părinții sau reprezentanții legali, ai elevilor cu absențe numeroase, și-au luat angajamentul că minorii vor frecventa cursurile școlare.

Conform prevederilor legii nr. 1/2011, polițiștii locali împuterniciți de Primarul Municipiului pot aplica sancțiuni părinților sau reprezentanților legali ai căror copii nu urmează cursurile învățământului obligatoriu. Amenzile variază între 100 și 1.000 lei ori muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal.

 

SURSA: Poliția Locală Galați


Distribuie articolul

You May Also Like