Sistemele de încălzire din școli, operate ilegal

Distribuie articolul

Chiar dacă în prezent este livrată căldura în unitățile de învățământ, problemele legate de subiect par să nu se fi terminat. Astfel, nu există oameni specializați sau firme care să opereze sistemele de încălzire iar multe din lucrări încă nu au fost recepționate, pentru că firmele care au montat instalațiile nu și-au primit banii de la Primăria Galați.

Odată cu sistarea în 2018 a furnizării agentului termic în sistem centralizat, aproximativ 60 de unități școlare au fost dotate cu centrale murale sau cu cazan, situații în care este necesar ca școala să aibă fochist sau un specialist care să aibă grijă ca instalația respectivă să funcționeze la anumiți parametri.

”Nu s-au dat posturi de fochiști în școli, ele încearcă să-și specializeze acum oamenii din subordine dar acest lucru trebuia să se întâmple nu după ce s-a dat drumul la căldură, ci cu mult înainte. Celor cu centrale murale li s-a trimis o adresă în care ar fi trebuit să achiziționeze serviciul de mentenanță de la firmele de specialitate. Majoritatea directorilor nu au expertiza necesară pentru a ști: ce trebuie să conțină un caiet de sarcini pentru o astfel de achiziție, care sunt specificațiile firmei care ar face un asemenea serviciu. Ar fi fost necesar să li se spună și care ar fi fost bugetul pentru o astfel de activitate”, susține Onuț Atanasiu, consilier local liberal.

Instituția care trebuia să se ocupe de toate aceste lucruri este proprietarul clădirilor, respectiv municipalitatea. Mai mult, ar fi fost la îndemâna ei și o soluție extrem de simplă.

”În subordinea Primăriei este o instituție care se ocupă de furnizarea agentului termic, e vorba de Calorgal, cred că ar fi avut specialiști care să asigue mentenanța până la găsirea unor soluții alternative. Dacă se întâmplă, Doamne ferește, un necaz, o explozie, primul lucru pe care îl va întreba procurorul este cine răspunde de acest obiectiv? Acum cred că nimeni, directorului nu i s-a făcut încă procesul verbal de recepție a lucrării efectuate, pentru că firmele nu și-au primit banii de la primărie”, mai spune Onuț Atanasiu.

Cel mai probabil unitățile de învățământ vor funcționa în tot sezonul rece în aceeași stare de provizorat nelegal, timpul destinat intrării în legalitate fiind extrem de scurt.


Distribuie articolul

You May Also Like