Sindicaliștii amenință Guvernul cu proteste de amploare

Distribuie articolul

Sindicaliștii de la Cartel Alfa vor organiza proteste. Între 25 și 29 septembrie, ei vor picheta sediile prefecturilor din toată țara iar pe 4 octombrie va fi un mare miting în fața Guvernului. Apoi, în funcție de poziția guvernanților, sindicaliștii vorbesc despre declanșarea unui conflict social de amploare. Sindicaliștii de la Cartel Alfa sunt nemulțumiți de intenția Guvernului de a transfera taxele sociale de la angajator la angajat. Ei spun că măsura care va fi implementată de la 1 ianuarie va duce la micșorarea veniturilor, la eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor și la desființarea fondului de șomaj.

„Considerăm că această soluție originală a guvernului va da peste cap întreaga piata a muncii, cu consecințe deosebit de grave prin creșterea presiunii fiscale pe lucrător, instabilitate financiară la nivelul bugetului de stat prin scăderea drastică a veniturilor la buget și prin alocarea suplimentară de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care îi degrevează pe angajatori”, se arată într-un comunicat al CNS Cartel ALFA.

Și cadrele didactice se pregătesc de proteste. Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au anunțat că vor declanșa o serie de proteste în luna octombrie. Conform programului anunțat de sindicaliști, în prima etapă vor fi pichetate Prefecturile și sediul Guvernului. Profesorii au mai multe nemulțumiri. În primul rând, ei solicită ca de la 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază și nu la salariile de anul trecut. De asemenea, ei vor ca la rectificarea bugetară, care se va face până la sfârșitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentințelor judecătorești. Nu în cele din urmă, până la sfârșitul acestei luni, guvernanților li se cere să găsească o soluție, astfel încât salariile nete din învățământ, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decât cel anunțat de Executiv. Cadrele didactice mai spun că așteaptă răspuns de la Guvern până pe 25 septembrie iar decizia privind renunțarea la proteste va fi luată doar dacă miniștrii vor accepta să semneze un acord cu profesorii.


Distribuie articolul

You May Also Like