Și anul viitor mai poți cumpăra vechime în muncă

Distribuie articolul

Printr-o ordonanță de urgență adoptată recent, Guvernul a prelungit, până pe 31 decembrie 2024, perioada în care se poate cumpăra vechime în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă.

„Persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult șase ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuției se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost

asigurați în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei”, a informat Ministerul Muncii.

Potrivit Casei Județene de Pensii Galați, în perioada 24 septembrie 2020 – 1 septembrie 2023, la nivelul județului nostru au fost încheiate un număr de 1.241 de contracte de asigurare socială în baza prevederilor OUG 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurărilor unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. Cuantumul total a fost de 15.716.329 de lei.

Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face numai în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioadele neasigurate. Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive.

Se încheie un contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul, în care se trec perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de CAS din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.

Se pot încheia mai multe contracte succesive cu Casa de Pensii, dar perioada totală asigurată nu trebuie să fie mai mare de 6 ani. Plata efectivă a CAS se poate face integral sau în mai multe tranșe lunare. Nu există măsuri coercitive pentru plățile neefectuate, dar va fi luată în calcul numai suma plătită deja.

La nivelul actual al salariului minim pe economie, un an de vechime costă 9.000 de lei și se pot cumpăra până la șase ani de vechime din urmă.


Distribuie articolul

You May Also Like