Senatorii vor să-i scoată pe polițiști din păpușoi: au pregătit un proiect de lege prin care radarele vor fi amplasate doar la vedere

Distribuie articolul

Radarele vor fi amplasate doar în mașinile inscripționate cu semnele Poliției Rutiere iar polițiștii vor constata și aplica sancțiunile constatate. Este, deocamdată, un proiect de modificare a legii care a primit aprobarea Comisiei Juridice a Senatului. Inițiatorii demersului spun că în prezent legea nu acordă atenţie prevenţiei dar nici polițiștilor aflați în serviciu.

Potrivit documentului aprobat în Comisia Juridică a Senatului, dispozitivele fixe sau mobile destinate măsurii vitezei vor fi instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisuri şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Este vorba despre aparatele amplasate în mașini dar și despre dispozitivele de tip pistol care vor putea fi utilizate la cel mult 10 metri distanță de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.

În ceea ce-i privește pe polițiști, acești vor putea aplica sancțiunile la fața locului, dacă propunerea senatorilor va deveni lege.

„Din dorinţa de a acorda lucrătorului de poliţie demnitatea şi respectul cuvenit ca reprezentant al legii, propunem următoarele modificări ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: constatarea contravenţiilor şi aplicare sancţiunilor să se facă direct de către poliţistul rutier, respectiv poliţistul de frontieră, care sunt obligaţi să poarte uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive”, se arată în propunerea senatorilor.

Inițiatorii modificării legislative mai spun că „în forma sa actuală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG nr. 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şi atât. Ori, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto.” Parlamentarii au ca principal argument rezultatele obținute de machetele care imită autoutilitarele dotate cu radar, montate în diferite zone ale țării. Acestea au determinat scăderea numărului de accidente cu victime pe șoselele respective.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie aprobat de plenul Senatului și al Camerei Deputaților. Dacă parcurge acești pași, documentul poate fi promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.


Distribuie articolul

You May Also Like