Se extind protestele din instanțe. Grefierii amenință cu oprirea totală a activității

Distribuie articolul

Protestele din lumea justiției se extind. După judecătorii care au anunțat că nu mai judecă decât cauzele urgente, s-au luat și grefierii din toată țara. Începând de miercuri, 22 ianuarie, ei întrerup activitățile obișnuite în intervalul orar 10.00-12.00.

Protestul va fi zilnic pe parcursul săptămânii urmând ca de săptămâna viitoare să fie declanșat un protest amplu, cu întreruperea totală a activității. Grefierii sunt nemulțumiți de iminenta eliminare a pensiilor speciale.

„Ne arătăm indignarea împotriva eliminării pensiilor de serviciu, denumite ”pensii speciale” de către parlamentari pentru a câștiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformați, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecințe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justițiabil. Înțelegem să aducem la cunoștință că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiție va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea “autorității judecătorești” nu poate fi organizată și desfășurată. Mai mult decât atât, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunțat de către inițiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul categoriei noastre profesionale erau 1800 de persoane, în scădere cu 14 persoane față de anul 2018 (1814 beneficiari), astfel că putem spune că suntem ”eliminați” pe cale naturală. Prin urmare, haosul creat în justiție nu se justifică”, au transmis grefierii, prin intermediul unui comunicat de presă.

Tot din cauza intenției guvernanților de a renunța la pensiile speciale, miercuri, 22 ianuarie, protestează și judecătorii. Printre protestatari sunt și judecătorii Tribunalului Brăila care au decis să nu mai intre la procesele aflate pe rol.

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Brăila, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie, la convocarea Secţiei pentru judecători din CSM, a hotărât în unanimitate că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători încalcă independenţa magistraţilor şi afectează statutul constituţional al acestora.

În cadrul acestei întruniri s-a hotarât că, începând din data de 22 ianuarie, va fi amânată judecarea cauzelor, cu excepţia celor urgente. Protestul este pe termen nelimitat.


Distribuie articolul

You May Also Like