Semnal de avertizare în piața alimentară

Distribuie articolul

Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) susține că jeleurile existente în comerț conțin substanțe care, în anumite cantități, pot deveni periculoase. Potrivit APC, 75 la sută dintre aceste dulciuri conțin proteină animală, iar jumătate dintre sortimente sunt colorate cu roșu cosenila, obtinut dintr-o specie de gândaci.

Conform unui studiu realizat de APC, privind calitatea jeleurilor, se precizează că 9 din 10 produse conțin acid citric, iar unul din patru produse conține albastru briliant FCF (E133). Echipa de cercetare de la APC coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu susține că a achizitionat 44 de sortimente de jeleuri disponibile în marile lanțuri de magazine, pentru studiu.

Cele 44 de sortimente de jeleuri analizate de specialiști au între 44 și 85 de grame de zahăr în 100 de grame de produs, de cel puțin trei ori mai mult decât limita stabilită în ordinul Ministerului Sănătății

Excesul de zahăr poate produce deficiențe de asimilare a calciului care ar putea duce la osteoporoză, imunitate scăzută, gastrită, tulburări de ciclu menstrual, astemie, sinuzită, rinită și cancer – în special de colon, se menționează în studiu. Multe dintre jeleurile roșii sunt colorate cu carmin, care este extras din insecte, cosenile, specie de paraziți ai cactușilor, care trăiește în America de Sud. Carminul nu este recomandat în alimentația copiilor pentru că poate produce hiperactivitate și deficiențe de concentrare, dar și astm, alergii și rinite, mai susține studiul APC.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns