Serie de evenimente anunțate de Agenția de Mediu din Galați, pentru luna septembrie

Distribuie articolul

La 16 septembrie este marcată Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon, cu tema „Ozone for Life”. Stratul de ozon este un scut fragil de gaz, care protejează Pământul de acţiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete emise de soare.

În această zi, în 1987, a fost semnat Protocolul de la Montreal privind interzicerea substanţelor care diminuează stratul de ozon, numite clorofluorocarburi (CFC) care provin din sistemele de răcire ale frigiderelor şi aparatelor de aer condiţionat, din spray-uri, din procesele de fabricaţie a spumelor industriale şi din procesele de spălare a metalelor şi a componentelor electronice, potrivit http://ozone.unep.org.
Săptămâna Europeană a Mobilității. Manifestările, care au loc între 16 şi 22 septembrie în fiecare an, încurajează autoritățile locale europene să introducă şi să promoveze măsuri de transport sustenabile şi să invite cetățenii să încerce alternative la mersul cu maşina.

Săptămâna culminează cu evenimentul “În oraş fără maşină!” prin care oraşele participante stabilesc una sau mai multe zone exclusiv pentru pietoni, ciclişti şi transportul în comun pentru o zi întreagă. Scopul Campaniei este de promovare a formelor alternative de transport ecologic și de a sublinia faptul că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze. Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, aducem beneficii imense, atât mediului, cât şi sănătăţii noastre.


Pe data de 23 septembrie 1993 Organizația Națiunilor Unite în parteneriat cu organizația Clean Up the World au stabilit Ziua Mondială a Curățeniei. Această zi se dorește a fi o conștientizare și o reamintire a faptului că protejarea mediului înconjurător trebuie să reprezinte un stil de viață și nu doar un eveniment în sine.

În fiecare an, această zi încearcă să ne amintească fiecăruia dintre noi că un mediu curat este un mediu sănătos. Sărbătoarea are scopul de a inspira și, totodată, a îndemna comunitățile să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul, prin realizarea de acțiuni care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori și arbuști, la proiecte referitoare la conservarea apei și a energiei. Dacă nu ne este indiferentă lumea în care trăim, ziua curățeniei ar trebui să fie în fiecare zi. Acum, cât nu e prea tarziu!


Data de 25 septembrie marchează un eveniment important pentru mediul înconjurător – Ziua Internaţională a Mediului Marin, eveniment prin care se atrage atenția asupra poluării subacvatice la nivel mondial.

Evenimentul evidențiază importanța economică a industriei marine dar și a obiectivului mondial de a conserva biodiversitatea şi de a asigura mediului acvatic resurse variate şi dinamice astfel încât să fie curat şi productiv.


Deși unii l-au privit, uneori, ca pe un obstacol care i-a ținut despărțiți pe români de români, Arcul Carpatic a fost dintotdeauna leagănul poporului român peste veacuri, constituindu-se într-un veritabil stâlp de susținere al unității noastre naționale.

De aceea Ziua Mondială a Munților Carpați, 26 Septembrie, poate fi privită ca o adevărată sărbătoare națională. Sărbătoarea din 26 septembrie este dublată și de Ziua Munților Curați, eveniment cuprins în calendarul protecției mediului elaborat de țările Uniunii Europene, un motiv în plus de a ne strădui să fim mai receptivi la nevoile de prezervare ale mediului înconjurător, deoarece starea acestuia ne influențează în mod direct viața și sănătatea.


Distribuie articolul

You May Also Like