Se umflă Dunărea: în zona Galați-Brăila apele au ajuns la cota de atenție iar specialiștii au emis avertizări de inundație

Distribuie articolul

Este risc de inundații pe Dunăre. Apele au depășit cota de atenție la Brăila iar la Galați mai au foarte puțin până la același nivel. Joi, 22 martie, la Brăila, nivelul apei a ajuns la 564 de centimetri, cu 7 unități mai mult ca miercuri, iar la Galați cota înregistrată se află la 21 de centimetri sub nivelul de atenție, stabilit la 560 de centimetri. Hidrologii prognozează o creștere accentuată a cotelor apelor Dunării în următoarele zile, astfel încât, spre sfârșitul săptămânii, fluviul ar putea atinge cota de atenție și la Galați, iar până la finele lunii chiar cota de inundație de 600 de centimetri.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a redactat deja o avertizare de tip cod galben de inundaţii valabilă pe tot sectorul românesc al Dunării, până pe 31 martie. De asemenea, pe anumite sectoare ale Dunării, inclusiv la Brăila și Tulcea, peste câteva zile va intra în vigoare un cod portocaliu de inundaţii. Începând de pe 24 martie, până pe 31 martie, la ora 18.00, este sub avertizare cod portocaliu de inundaţii sectorul Hârşova – Brăila şi Delta Dunării. Apele fluviului vor crește cel puțin până la finalul lunii martie.

„Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), cu depăşirea cotelor de apărare”, se arată într-o informare a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor.


Distribuie articolul

You May Also Like