Se redeschide Observatorul Astronomic din Galați

Distribuie articolul

Vineri, 11 septembrie 2020, începând cu ora 20.00, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” #Galaţi își redeschide porțile pentru public, respectiv pentru observațiile astronomice de seară, după ce epidemia de coronavirus a dus la închiderea temporară a activităților pentru vizitatori.

Trebuie avut în vedere faptul că accesul la Observatorul Astronomic se va face cu respectarea strictă a măsurilor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus, aplicabile atât în interiorul clădirii cât și pe Terasa de Observații Astronomice. Vizitatorii sunt obligați să respecte măsurile în vigoare privind distanțarea socială și purtarea măștii de protecție.

La observațiile de seară, pe Terasa de Observații Astronomice, se va accepta un număr maxim de 40 persoane. Pentru evitarea aglomerației, ceilalți vizitatori vor aștepta în zona din exteriorul clădirii până se eliberează treptat numărul de persoane de la Observatorul Astronomic.

Cu această ocazie, publicul va face cunoștință cu ultima achiziție de la Observatorul Astronomic din Galați: telescopul Dobson SkyWatcher 508/2000 Truss Tube GOTO, cu diametrul oglinzii principale de 508 mm – cel mai mare telescop din România, destinat publicului ! În cursul anului 2020, odată cu împlinirea a 10 ani de la deschiderea oficială a Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, Consiliul Județean Galați a aprobat fondurile necesare pentru achiziția acestui telescop. Gălățenilor, iubitorilor de astronomie, li se va deschide o nouă perspectivă în domeniul observării obiectelor de cer profund (deep-sky), telescopul Dobson permițând observarea cu ușurință a nebuloaselor, roiurilor de stele și chiar a unor galaxii. Observațiile astronomice selenare și planetare vor putea fi realizate la o rezoluție și un contrast mult mai mari față de cele furnizate de telescopul folosit anterior, la care diametrul oglinzii principale era de 400 mm.

Telescopul Dobson SkyWatcher va putea fi utilizat și în cadrul activitaților educaționale desfășurate la Astroclubul „Călin Popovici”, în perioada Şcolii de vară de astronomie „Priviţi cerul!”, dar și ca instrument didactic pentru „Programul de pregătire a elevilor din Galaţi şi Brăila, pentru proba observaţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică”.

Programul pentru observațiile astronomice de seară va fi următorul: luni, miercuri, vineri, sâmbătă: 20.00 – 22.30; joi și duminică: ÎNCHIS. Accesul la observațiile de seară este gratuit.

Tot în seara de 11 septembrie 2020, publicul va putea vizita expoziție de fotografie „Galațiul nocturn”, eveniment organizat de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în parteneriat cu Asociația „Galați, orașul meu”. Vor fie expuse 88 de fotografii inedite, realizate de trei fotografi gălățeni: Florin Mocanu, George Nica și Alexandru Paraschiv. Publicul va descoperi o imagini captivante ale Galațiului în lumina nopții, fiecare artist fotograf reușind să prezinte instantanee originale cu diferite locuri din orașul de la Dunăre. Expoziția de fotografie „Galațiul nocturn” va fi deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 11 octombrie 2020.


Distribuie articolul

You May Also Like