Scaun cu rotile ghidat prin ochelari – invenţia unui student de la Dunărea de Jos

Distribuie articolul

George Răşcanu, student la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică din Galați, împreună cu profesorul său, a inventat un scaun cu rotile ce ar putea veni în sprijinul persoanelor paralizate. Scaunul e telecomandat cu ajutorul unor ochelari dotați cu o cameră video. Deplasarea se produce atunci când camera monitorizează mişcarea pupilei: dacă pupila se mişcă spre dreapta, scaunul se mută ușor în direcția respectivă, dacă pacientul privește în față, scaunul merge drept, iar dacă ochiul se închide, scaunul se opreşte.

„Ideea a venit într-un stadiu de cercetare, când am văzut un scaun pentru copii cu probleme locomotorii, comandat printr-un tub ce măsura intensitatea respiraţiei. Noi aveam un scaun cu rotile în facultate, am adăugat un computer şi am creat un fel de joystick virtual, prin care, persoanele cu dizabilităţi puteau da comenzi stânga-dreapta, înainte-înapoi. Trei ani mai târziu, am înlocuit aplicaţia touchscreen, cu ochelarii dotaţi cu o camera video”, a explicat Răzvan Şolea, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică.

Inovaţia e perfect funcţională, nu presupune multe costuri şi ar putea să iasă din anonimat, dacă va fi brevetată. S-a încercat un parteneriat cu Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean “Sf. Apostol Andrei”, însă nematerializat până în prezent.

„Sunt foarte multe gadgeturi şi aplicaţii pe care studenții noştri le pot face, prin îmbinarea cunoştinţelor de hardware şi software”, a declarat Răzvan Şolea.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns