Scandalul de la Gala Centenarului Marii Uniri din Galați s-a mutat la Ministerul Culturii

Distribuie articolul

Senatorul liberal George Stângă a făcut o interpelare Ministerului Culturii și Identității Naționale pe tema evenimentului desfășurat în luna decembrie, la Galați, sub egida Centenarului Marii Uniri. Reprezentantul opoziției susține că evenimentul s-a transformat într-un „chiolhan pe bani publici” și se declară nemulțumit de răspunsul primit de la Guvern.

Liberalul a dezvăluit că, din răspunsul primit de la Ministerul Culturii, a reieșit că Primăria Galați a primit 200.000 de lei, la care s-a adăugat și o contribuție de 48.000 de lei, din banii gălățenilor. Totul pentru o petrecere cu circuit închis, așa cum susține liberalul Stângă.

„Așa-zisă Gala Centenarului, finanțată cu banii de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, s-a transformat, de fapt, într-o petrecere privată, cu băutură și mâncare pentru 200 de persoane, la care au fost invitați doar politicieni locali și câțiva oameni de afaceri. Nu a existat niciun criteriu transparent de eligibilitate, iar printre invitați nu s-a numărat vreun erou al neamului, vreun veteran de război, istorici, oameni de cultură sau personalități de marcă ale municipiului sau județului Galați. Mai mult, accesul oamenilor simpli a fost împiedicat în mod brutal de forțele de ordine”, a declarat senatorul PNL, George Stângă.

În ceea ce privește lista cu invitați și secretomania din jurul evenimentului, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, i-a răspuns liberalului gălățean că „nu este de competența Ministerul Culturii și Identității Naționale de a agrea/impune într-un proiect depus de către un beneficiar lista de invitați. Orice cheltuială neeligibilă nu se va deconta, beneficiarul fiind obligat să returneze finanțarea, parțial sau total. Ministerul Culturii și Identității Naționale nu are competența de a demara anchete în urma diverselor materiale apărute în presa scrisă și/sau audio-vizuală.”

În aceste condiții, senatorul gălățean a decis să solicite Ministerului Culturii demararea unei anchete.

„Este cel puțin ciudat că actualul ministru consideră că ”nu are competența de a demara anchete” privind modul în care au fost cheltuiți banii alocați de minister, cât timp predecesorii săi au făcut-o în nenumărate rânduri. Apreciez că această atitudine de indiferență față de o gravă problemă, care a condus la sfidarea unei comunități întregi și la cheltuirea iresponsabilă a banilor publici, denotă dezinteres și autocrație. Îl somez public pe ministrul Valer -Daniel Breaz să demareze o anchetă privind modul în care ”Gala Centenarului” s-a transformat în ”Balul Municipiului Galați 2018”, a precizat senatorul George Stângă.

Decizia ministrului Culturii va fi comunicată în perioada următoare.


Distribuie articolul

You May Also Like