Salvator la serviciu, profesor în timpul liber

Distribuie articolul

Interviu cu Marius Bucur- asistentul medical UPU- SMURD, care renunță la timpul liber, în schimbul predării tehnicilor de prim-ajutor, copiilor din instituțiile de învățământ gălățene.

Reporter: Cine este Marius Bucur și cu ce se ocupă?

Marius Bucur: Sunt asistent medical principal, formator în cadrul Unității de Primiri Urgențe – SMURD a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ap. Andrei” Galați.

Mai nou, mă ocup și cu susținerea de cursuri medicale profesionale în cadrul Ordinului Asistenților Medicali Generaliști și Moașelor din România, Filiala Galați și cursuri de prim-ajutor în cadrul școlilor, liceelor, școlilor postliceale și școlilor de șoferi.

Reporter: Meseria de asistent medical e foarte solicitantă. Daca ați fi la început de carieră, ați face altă alegere?

Marius Bucur: Această meserie este una deosebit de solicitantă îndeosebi prin caracteristicile afecțiunilor medicale pe care le întâlnim în acest serviciu medical de urgență și prin numărul pacienților care e într-o permanentă creștere.

Mi-am început cariera în urmă cu 12 ani și încă de atunci, când nu exista serviciul SMURD, mi-am dorit să lucrez în acest mediu profesionist. Consider că această alegere a fost una dintre cele mai bune pe care le-am făcut de-a lungul carierei.

Reporter: Cursuri de prim ajutor GRATUITE, în școlile din Galați. De unde ideea aceasta și cât de greu a fost să o puneți în practică?

Marius Bucur:  Primul ajutor nu ne învață doar să salvăm pe cineva. De fapt cursul de prim-ajutor ne învață să RESPECTĂM individul, să respectăm viața. Bunul simț și respectul față de semenii noștri se învață din copilărie și le perfecționăm de-a lungul vieții.

Ideea mi-a venit într-o seară, când ajungând la un caz, un accident rutier, am observat o multitudine de persoane care pur și simplu stăteau și FILMAU agonia accidentatului, iar cei puțini, cu intenții nobile, îi provocau acestuia dureri mai mari prin aplicarea unor manevre greșite.

Greu nu a fost de pus în practică, profesorii cu care am luat legătura au fost deschiși, iar elevii au fost, la rândul lor, foarte încântați de aceste cursuri.

 

 

Reporter: Reprezentanții grupului PNL din Parlament au depus un proiect de lege, legat de cursurile de prim-ajutor, mai exact se dorește ca aceste cursuri să fie obligatorii în școli, de la clasa întâi până la liceu. Ce părere aveți despre această prevedere legală, ce va fi atașată Legii Educației, dacă Senatul va hotărî acest lucru?

Marius Bucur:  Să știi să salvezi o viată, nu ține de o culoare politică anume. Statul, prin legea fundamentală, mai exact Constituția, ocrotește dreptul la sănătate și acesta este un prilej, zic eu bun, pentru a arăta acest lucru.

De asemenea, foarte importante sunt și persoanele care vor instrui copiii să facă aceste manevre de prim-ajutor.  Din punctul meu de vedere, personalul formator trebuie să fie specializat în acest domeniu- al Urgențelor.

Reporter: Veți continua începând cu luna septembrie a acestui an să organizați cursuri de prim-ajutor în instituțiile de învătământ din Galați? V-ați gândit să ajungeți și în comunele din județ? V-a fost solicitat ajutorul?

Marius Bucur: Deja luna septembrie este plină pentru mine. Am primit solicitări pentru câteva clase din liceele gălățene. Comunele județului Galați sunt oarecum văduvite de un centru de acest gen, așadar datorită acestui fapt, Asociația pentru SMURD are în plan un asemenea demers, fapt pentru care îi voi și ajuta.

Reporter: Ce feed-back primiți după astfel de acțiuni?

Marius Bucur:  Întotdeauna feed-back-ul a fost pozitiv după un asemenea curs, mulți profesori cerându-mi de multe ori numărul de telefon pentru a-l trimite mai departe și altor colegi.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți?

Marius Bucur:  Momentan lucrez la un program de voluntariat medical SMURD, unde elevii și studenții școlilor postliceale sanitare și cei ai Facultății de Medicină pot învăța încă din timpul școlii, tehnici de prim-ajutor și manevre specifice medicale. În acești studenți zăresc o oportunitate în a învăța copiii și liceenii manevre și tehnici de prim-ajutor.

 

 

Reporter: Cui doriți să mulțumiți pentru ceea ce sunteți astăzi și cine vă sprijină constant în toate aceste acțiuni?

Marius Bucur:  Familia este cea care suportă faptul că sunt plecat în majoritatea zilelor libere și din această cauză le sunt recunoscător. Pentru aceste acțiuni este nevoie totodată și de câteva manechine specifice, iar medicul șef UPU-SMURD Galați, dr. Angel Trifan a fost dispus să mă ajute și să mă susțină în aceste proiecte. De asemenea Asociația pentru SMURD s-a declarat deschisă unei colaborări cu voluntarii pregătiți de formatorii SMURD.

Reporter: O urare pentru ziarul nostru, ExpressdeDunăre.ro.

Marius Bucur: Vă doresc să puteți aduce informații noi, de interes, câtor mai mulți oameni și să depășiți toate recordurile de rating stabilite până acum.


Distribuie articolul

You May Also Like