Numărul gălățenilor fără card de sănătate valabil, un mister pentru minister

Distribuie articolul

Pe lista necunoscutelor cu care se confruntă Ministerul Sănătății se mai adaugă una, extrem de importantă pentru noi: câți gălățeni nu vor mai avea la sfârșitul anului card de sănătate valabil și ce se va întâmpla cu accesul lor la serviciile medicale, din 2019?

Potrivit Casei Naționale de Sănătate, aproximativ 730.000 de carduri de sănătate vor expira până la sfârșitul lui 2018. În lipsa lor, asigurații nu vor beneficia de servicii medicale. Dacă luăm în considerare datele Institutului Național de Statistică, în 2018  mai aveau domiciliul în România 22,2 milioane de români (Banca Mondială susține că populația țării noastre este de fapt redusă cu 2,5 milioane). Dacă luăm în considerare populația județului Galați, de aproximativ 600.000 de persoane, și aplicăm regula matematică de trei simplă, rezultă că aproximativ 20.000 dintre cardurile expirate vor fi ale gălățenilor.

Dorind să afle date concrete, nu aproximări jurnalistice, senatorul liberal George Stângă a adresat o întrebare ministrului Sănătății.

”Vă solicit să îmi transmiteți care este numărul asiguraților de pe raza județului Galați ale căror carduri de sănătate expiră în 2018. De asemenea, am rugămintea să îmi transmiteți care sunt demersurile pe care Ministerul Sănătății și autoritățile aflate în subordinea acestuia le vor efectua pentru ca noile carduri de sănătate să fie livrate deținătorilor în timp util”, se arată în întrebarea senatorului George Stângă.

Reprezentanții ministerului nu au reușit să răspundă decât la una din cele două întrebări, și anume la ultima, nedorind să elucideze misterul numărului de asigurați din Galați ce riscă să se confrunte cu probleme în accesarea serviciilor medicale de anul viitor.

”CNAS va genera și valida prin sistemul național de sănătate lunar loturile conținând datele necesare personalizării cardurilor care urmează a expira, cu cel puțin 40 de zile înainte de data expirării”, se arată în răspunsul lui Dan Dumitrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Așadar, să stăm liniștiți: ministerul nu știe câți suntem, dar sigur ne va rezolva problema.

Distribuie articolul

You May Also Like