Salariul mediu net al gălățenilor, creștere de 548 de lei într-un an

Distribuie articolul

La nivelul județului Galați înregistrăm, în interval de un singur an, una dintre cele mai spectaculoase creșteri: un plus de 548 de lei la salariul mediu net. Chiar și așa, mai avem de recuperat 200 de lei față de nivelul mediu național și 1.000 de lei față de plutonul fruntaș.

Conform ultimelor date oferite de Institutul Național de Statistică, la nivel național, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3.142 lei în luna iunie, în creștere față de luna precedentă cu 41 lei (+1,3%). Majorarea a fost resimțită și la în județul Galați, chiar dacă suntem încă departe de standardul național.

Așadar, la noi consemnăm un salariu mediu net de 2.969 – față de 2.421, în aceeași lună a lui 2018. Cel mai bine plătiți sunt angajații din servicii, cu 3.170 lei (față de 2.608 în iunie 2018), urmați de cei din industrie și construcții (2.711 lei față de 2.162 lei). La coadă sunt cei care activează în agricultură, silvicultură și pescuit (2.073 în loc de 1.724 lei). Chiar dacă salariile sunt mai mari, problemele cu care se confruntă mediul de afaceri gălățean persistă în continuare.

”O parte din creșteri au venit pe trendul național, cum este cazul lucrătorilor din construcții. În continuare cererea e mai mare pe piața gălățeană, la majoritatea serviciilor. Un efect negativ a fost că, din cauza majorărilor salariale impuse la nivel național, s-a diminuat numărul firmelor care prestează ori produc, neputând susține acest costuri sau chiar negăsind specialiști nici la o asemenea ofertă salarială”, susține Radu Oprea, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Sud – Estul României.

Cel mai bine plătiți români rămân bucureștenii, unde salariul mediu net a depășit 4.000 de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like