Să ne ferească Dumnezeu. Un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter va face prăpăd în România

Distribuie articolul

Peste două sute de pompieri, militari, polițiști și paramedici din Galați și Brăila participă la cel mai mare exercițiu organizat vreodată în România care simulează intervenția după producerea unui cutremur puternic. Exercițiul se desfășoară la București, a început sâmbătă dimineață și va ține până miercuri. Participă forțe și mijloace tehnice din toată țara, inclusiv specialiști de la unitățile Armatei, Poliției, pompierilor și SMURD din Galați și Brăila. De asemenea, în cadrul exercițiului au fost atrase forțe din străinătate.

Conform scenariului, Bucureștiul a fost grav afectat de un cutremur de 7,5 grade pe Richter și de o replică de 5,8 grade care s-au produs în zona seismică Vrancea. Mii de persoane au murit sau au fost rănite și în jur de 100.000 bucureșteni au rămas fără adăpost sau fără utilități. În plus, au fost afectate aproape 4.000 de clădiri, mai multe spitale fiind distruse în totalitate. „De la declanșarea exercițiului SEISM 2018 și până în această seară (n.r. duminică, 14 octombrie), conform scenariului, s-au înregistrat peste 3.000 de persoane decedate, peste 5.000 de persoane rănite, aproximativ 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. De asemenea, au fost afectate peste 3.900 clădiri (380 distruse total, 1.400 distruse parţial, iar 2.200 sunt improprii pentru locuit).  În plus, 5 spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 spitale au fost distruse parţial, iar 8 au fost avariate însă au rămas funcţionale”, au anunțat reprezentanții ISU.

În timpul exercițiului, echipele de intervenție au lucrat în zona afectată, au construit tabere de sinistrați în București și în împrejurimi și au ridicat mai multe spitale de campanie și posturi medicale. Exercițiul nu a vizat decât aglomerarea urbană București, astfel încât cifrele dezastrului ar putea fi mult mai mari în cazul unui cutremur produs în Vrancea care, în mod normal, afectează zone întinse din Moldova, Muntenia, Ardeal și Republica Moldova. La Galați și la Brăila, de exemplu, zeci de blocuri și case au risc seismic ridicat și sute de imobile au nevoie de consolidări.


Distribuie articolul

You May Also Like