S-a declanșat operațiunea M.O.V.: zeci de acțiuni de control în etapa de început și prima amendă substanțială aplicată

Distribuie articolul

Ca urmare a instrucțiunilor ANSVSA, în scopul prevenirii apariției unor eventuale toxiinfecții alimentare/boli determinate de ingestia de alimente, din cauza nerespectării prevederilor legislației în vigoare de către operatorii economici care prelucrează, depozitează, transportă și comercializează produselor alimentare, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, s-au efectuat acțiuni de control oficial în unități de procesare carne, carmangerii, măcelării, unități de comercializare cu amănuntul și en-gros a produselor alimentare, supermarketuri/hypermarketuri, laboratoare de cofetărie-patiserie, unități de alimentație publică, precum și în alte tipuri de unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Astfel, în perioada 22.03.2021 – 04.04.2021, inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galati, au întreprins un număr de 262 acțiuni de control oficial în unităţile care produc, prelucrează, depozitează și valorifică produse de origine animală și non animală precum și 1 acțiune de control oficial într-o unitate în care se comercializează pește, împreună cu reprezentanți din cadrul IPJ Galati și AMPA.

În cadrul controlului oficial comun s-a aplicat 1 sancțiune contravențională în valoare de 12.000 lei pentru neconformitatea constatată privind ”încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor la producerea, prelucrarea, distribuţia, punerea pe piaţă sau comercializarea alimentelor sau a hranei pentru animale;”.

Totodată, s-au dispus măsurile de punere sub sechestru/reținere oficială precum și de dirijare la neutralizare către o firmă specializată și autorizată, a unei cantități totale de 269 kg pește diferite specii.

Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind evaluarea condiţiilor de igienă şi de funcţionare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate şi prelucrate, precum şi a celor de depozitare pentru materiile prime şi pentru produsele finite,etichetarea si trasabilitatea produselor alimentare, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi modul de implementare a procedurilor HACCP.


Distribuie articolul

You May Also Like